Obavijesti

Sport

Komentari 10

Viduka: Tuđman je došao po mene, a Hrvati su bili bahati...

Viduka: Tuđman je došao po mene, a Hrvati su bili bahati...
6

Tuđman je imao misiju vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i dio imidža nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995. i potpisao ugovor dok je rat još trajao

VIDEO

To je bilo vrlo emotivno za mene. Hrvati su inače vrlo emotivni prema domovini. Moji su roditelji emigrirali u Australiju 60-ih godina 20. stoljeća kad je Hrvatska bila dio socijalističke Jugoslavije, koju nisu podržavali. Dok sam odrastao, Hrvatska nije bila država, ali sanjali smo kako ćemo gledati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu.

Pokretanje videa...

Trening "vatrenih" dan nakon Slovenije 02:01

Ispričao je to Mark Viduka (45) u intervjuu za Total Croatia News, u kojem se bivši napadač Dinama, Celtica, Leeds Uniteda, Middlesbrougha i Newcastlea, koji je gotovo deset godina igrao u Premier ligi i u 507 nastupa u karijeri zabio 258 golova, prisjetio i dolaska u Zagreb.

A svoj hrvatski san je doživio. Samo što nije gledao Hrvatsku na SP-u nego je - igrao protiv nje. U Njemačkoj 2006. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VL

- I još sam bio kapetan Australije u toj utakmici. Poznavao sam mnoge igrače Hrvatske, a izbornik Cico Kranjčar bio mi je prvi trener u Europi, kad sam došao u Zagreb 1995.

Bila je to posljednja utakmica skupine na SP-u u Njemačkoj, Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolazak, završilo je 2-2, u povijest je ušao sudac Graham Poll jer je Josipu Šimuniću pokazao tri žuta kartona, Australija je prošla pa u osmini finala izgubila od Italije, a Hrvatska se razočarana vratila kući i Kranjčar je dobio otkaz.

Siniša Hančić/Pixsell

- Bili smo prijatelji izvan terena, ali čim je utakmica počela, bili smo posve fokusirani na nogomet - rekao je Viduka, a onda otkrio:

Bivši golman Milana: Ušao sam u Hrvatsku kao neki izbjeglica i onda naletio na Marka Viduku
Bivši golman Milana: Ušao sam u Hrvatsku kao neki izbjeglica i onda naletio na Marka Viduku

- Iskreno, Hrvati su bili malo bahati u medijima prije utakmice, govoreći kako smo mi klokani koji nemaju pojma o nogometu. I to nas je još više motiviralo.

Danas se Viduka bavi građevinarstvom i vodi lokal u središtu Zagreba. A sjetio se i kako je došao u Hrvatsku:

PIXSELL

- U Australiji su me već znali jer sam dvije godine za redom osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača godine. I tada su moji roditelji dobili telefonski poziv. Predsjednik nove, nezavisne države, Franjo Tuđman, pozvao nas je na večeru u jedan hrvatski restoran u Melbourneu. Imao je misiju vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i dio imidža nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995. i potpisao ugovor dok je rat još trajao. Do 1998. sam bio u Zagrebu, a onda sam otišao u Celtic i 2000. u Premier ligu - rekao je i zaključio:

Paval Šain

- Australija baš i nije bila poznata po nogometu i kad netko iz predgrađa Melbournea dođe do Hrvatske pa Škotske pa engleske Premier lige, trebaju godine. Pa tada se uopće nisu prenosile utakmice na TV-u. Ja sam satima udarao loptom u zid, kredom sam si nacrtao metu i gađao. Sam sam igrao, ali imao sam velik motiv.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu