News

Komentari 6

Referendum o samostalnosti: Prije 30 godina odlučili smo se na izlazak iz Jugoslavije

Referendum o samostalnosti: Prije 30 godina odlučili smo se na izlazak iz Jugoslavije

Prošlo je već 30 godina od jednog od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Na današnji dan 1991. građani Hrvatske odlučivali su o budućnosti svoje zemlje...

U Hrvatskoj je 19. svibnja 1991. održan povijesno značajan referendum - referendum o samostalnosti. Građani Hrvatske odlučivali su o svojoj sudbini odgovarajući na dva pitanja. Odluku o održavanju referenduma o samostalnosti Hrvatske je donio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman.
Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja. 

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ).

Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? 

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasao je tek 1,2 posto birač

Sukladno tome, Sabor Republike Hrvatske donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. 

Dan neovisnosti slavimo 8. listopada jer je na taj dan 1991.u zgradi INE u Šubićevoj ulici u Zagrebu Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom jugoslavenskom državom. Hrvatska je time i formalno-pravno postala samostalna i suverena država. 

Najčitaniji članci