To je to što me zanima!

'Spreman sam za svoj odlazak u svemir nakon pada Virgina'

RIZIK, ALI SE ISPLATI Juroslav Buljubašić (53) ne odustaje od leta u svemir ni nakon pada letjelice SpaceShipTwo Virgin Galactica u kojem je poginuo pilot
Vidi originalni članak

Neću se predomisliti. Ruše se i zrakoplovi, pa opet putujemo, kaže poduzetnik Juroslav Buljubašić.

Splićanin je 2010. godine potpisao ugovor s tvrtkom Virgin Galactic.

Svemirski turizam trebao je zaživjeti početkom iduće godine prvim komercijalnim letom.

No, njihova letjelica SpaceShipTwo pala je u petak u pustinji Mojave na jugu Kalifornije. Inženjeri su na testnom letu isprobavali novo gorivo. Samo nekoliko minuta nakon odvajanja od nosača letjelice, na 15.000 metara, avion je planuo. Poginuo je jedan pilot, a drugi, koji se uspio katapultirati, teško je ozlijeđen.

- Odlučio sam ići u svemir, a kad nešto odlučiš, spreman si preuzeti i određene rizike, rekao je odlučno Buljubašić.

Smatra kako će Virgin zbog ove tragedije prve letove vjerojatno odgoditi nekoliko mjeseci.

- Kao poduzetnik volio bih da Virgin uspije u realizaciji. Jedino što ga može usporiti jest moguće odustajanje mnogo velikih ulagača koji su bili spremni dati svoj novac. Pripreme sam obavio lani i potpuno sam spreman iako ćemo sigurno prolaziti nova testiranja prije samog leta - kazao je Buljubašić.

Dodao je kako na let utječe i ljudska masa, pa će oni koji su se nakon testiranja i prije leta udebljali morati vratiti prvobitnu kilažu. Poduzetnik Buljubašić je jedan od 800 ljudi iz cijelog svijeta koji su kupili kartu za ovo jedinstveno putovanje.

Na listi su i mnogi slavni poput glumaca Brada Pitta i Angeline Jolie. Osim lijepog pogleda na Zemlju, cilj leta je putnicima omogućiti da nekoliko minuta uživaju u bestežinskom stanju.

Karta za let iz snova stoji oko 1,3 milijuna kuna

Letjelica SpaceShipTwo vlasnika Richarda Bransona iza sebe je imala više od 50 uspješnih testiranja. Karta za let u svemir stoji oko 1,3 milijuna kuna. Nakon rušenja svi budući putnici, uključujući Buljubašića, od Virgin Galactica dobili su obavijest o nesreći.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • jaimojbratrobeert 03.11.2014.

    Što taj "poduzima" kad je spreman platiti 250000 dolara taj put?? Jel možda donirao kakva sredstva sirotinji nisam dosad pročitao na ovom portalu?? (ako je ,moj naklon)

  • otilliaOS33 02.11.2014.

    ja bih išla samo da karta ne košta toliko :(

  • user_388907 02.11.2014.

    Samo naprijed

Komentiraj...
Vidi sve komentare