To je to što me zanima!

Spretan je s 'mašinicom': Vuk opet najbrže šiša svoje ovce

Vuk je u subotu na natjecanju u Drnišu bio najbrži u kategoriji strojnog, a Brkić u kategoriji ručnog šišanja sa škarama. Natjecanje se organizira od 2007. godine
Vidi originalni članak

Pobjednici ovogodišnjeg 7. državnog natjecanja u striži ovaca su Mihael Vuk iz Bjelovara i Goran Brkić iz Opančina kraj Drniša.

Vuk je u subotu na natjecanju u Drnišu bio najbrži u kategoriji strojnog, a Brkić u kategoriji ručnog šišanja, sa škarama, u natjecanju koje od 2007. organizira Hrvatski savez uzgajivača ovaca.

- Svoje tri ovce ošišao sam za osam minuta i sedam sekundi. Šišao bih i puno brže da ne puše bura, da nije hladno. S proljećem se i visokim temperaturama s ovce diže sirina, masnoća koja se zimi nakuplja između kože i vune te ih štiti od hladnoće, a onda je sve puno teže i sporije - kaže Brkić, koji je počeo čuvati ovce prije nego što je krenuo u školu, a šiša ih od 12. godine.

U Opančinama Brkić ima stado od 70 ovaca, tri krave, bika i tele. Od toga živi. Kaže da su najveći problem ovčara vukovi.

- Posljednjih godina naselili su ih sa svih strana svijeta. To više nije naš sivi vuk nego ima bijelih i crnih, križanih sa psima. Veći je od domaćeg vuka, uzgojen je u zoološkom vrtu i ne boji se ljudi, pa čopori ulaze u sela. Jedan odvuče pažnju pasa, a drugi podave ovce. A ne smiješ ga ubiti jer ga država štiti - kaže Brkić.

Problem ovčara je i vuna, koje se u Hrvatskoj na godinu proizvede tisuću tona, a završi u smeću.


Idi na 24sata

Komentari 4

  • Tiranosaurus 21.05.2014.

    Još uvijek nisu brži od pojedinaca s Markovog trga

  • Zemun_hr 20.05.2014.

    to je umijeće ........ bravo dečki

  • AJKULA_1 20.05.2014.

    Bravo Mihael,to je valjda jedini vuk kojeg ovce vole,pozdrav

Komentiraj...
Vidi sve komentare