To je to što me zanima!

Šprlje: Sigurno će se mijenjati Zakon o kaznenom postupku

Ministar pravosuđa Ante Šprlje je rekao da se izmjenama želi olakšati progon počinitelja kaznenih djela i poboljšati učinkovitost kaznenog postupka
Vidi originalni članak

Ministar pravosuđa Ante Šprlje gostujući u Dnevniku N1 najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Zakon o kaznenom postupku će se u određenim segmentima sigurno mijenjati kako bi se poboljšala procesna mogućnost stranaka da se olakša progon počinitelja kaznenih djela i kako bi se poboljšala učinkovitost kaznenog postupka. Smisao viših sudova je da kontroliraju niže sudove i da donose ponekad ukidajuće odluke.

Institut jamčevine zasad ne planira ukidati.

- Jamčevina je europska stečevina i svjetska stečevina. Nije kod nas baš učestala primjena jamčevine kao u Europi. Na manje zanimljivim slučajevima to nije slučaj. Jamčevina je jako dobar institut  samo se mora oprezno primjenjivati. Ne bih ju ukidao zasad.

Šprlje se ne slaže s ocjenom Europske komisije koja je ustvrdila da je hrvatsko pravosuđe među najmanje neovisnima u EU.

Imamo neke probleme, ali se standardi pomiču na bolje. Jedan od zadataka Vlade i mene je da se neovisnost pravosuđa podigne na višu razinu. To je jedan od razloga zašto sam ja došao za ministra - rekao je Šprlje.

Komentirao je pomilovanja koja je provela predsjednica.

- Komisija donosi autonomne odluke i poštuje se preporuka komisije. Ministarstvo pravosuđa je davalo nekakva mišljenja po općenitim pravilima za što se daje pozitivno a za što negativno mišljenje - rekao je novi ministar pravosuđa.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • agloa 04.02.2016.

    **** Admin**** : Poštovani, molimo vas da isključite CAPS LOCK kao i svi drugi korisnici portala. Lp

  • narita 04.02.2016.

    U našoj državi na svim instancama fali sustav kontrole rada. Moje mišljenje je i da suci moraju imati nekoga kome moraju podnositi izvještaje svog rada. Pa ako su neefikasni trebaju snositi posljedice ili nekakve penale. Ovako mogu raditi što žele dok god ih nitko ne kontrolira.

  • Željko Višnić 04.02.2016.

    pitanje je da li će se izmjene zkp-a odnositi i na političare ili samo na obične građane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare