To je to što me zanima!

Srbi dižu spomenik majoru koji je skoro sravnio Bjelovar 1991.

Vlada Srbije donijela je odluku da se u Beogradu podigne spomenik majoru Milanu Tepiću, čovjeku koji je u samoubilačkoj akciji u Bjelovaru 1991. dignuo u zrak skladište sa 170 tona streljiva..
Vidi originalni članak

Milan Tepić, major Jugoslavenske narodne armije, posljednji je narodni heroj Jugoslavije. Naime, proglašen je narodnim herojem 19. studenog 1991. godine "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru".

Naime, Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. Dana 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu. 

U oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena je značajna vojna tehnika, a većina tamošnjih vojnika se predala. No Tepić i još jedan regrut su odbili predaju. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji dignuo je u zrak skladište sa 170 tona streljiva. Tim samoubilačkim potezom sa sobom u smrt je odveo 11 gardista.

Grad Bjelovar je imao sreću u nesreći jer je Tepić uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Vlada Srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je tom svom "narodnom heroju" podići spomenik na području gradske općine Savski venac u Beogradu.

Inače, njegovo ime nose ulice u mnogim gradovima Srbije i Republike Srpske, vojarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast nalazi se i u jednoj od zgrada Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

Idi na 24sata

Komentari 275

  • Medo222 07.03.2017.

    Baš me briga neka dižu spomenike. U Srbiji si neka rade što hoće

  • Dalibor0704 07.03.2017.

    Digli su i Draži, a bune se oko Stepinca. Sa njima nema suživota, nigdje i nikada. A mi ćemo zahvaliti našim braniteljima deložacijama i ovrhama.

  • Boksan 07.03.2017.

    Stepinca nije trebalo proglašavati svetim

Komentiraj...
Vidi sve komentare