To je to što me zanima!

Srbija: Nastavak rasprave o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Ukoliko četnički vođa iz Drugog svjetskog rata bude rehabilitiran, time će se poništiti presuda iz 1946. godine po kojoj je Mihailović osuđen na smrt i strijeljan
Vidi originalni članak

Pred Višim sudom Srbije u Beogradu danas se očekuje nastavak rasprave o poništenju presude Dragoljubu 'Draži' Mihailoviću, zapovjednik srpskih četnička u Drugom svjetskom ratu.

Kao svjedok danas bi trebao biti saslušan predsjednik državnog povjerenstva za tajne grobnice strijeljanih nakon 2. svjetskog rata Slobodan Marković, koji će svjedočiti o strijeljanju Mihailovića.

Prema informacijama Višeg suda u Beogradu, nakon Markovića, saslušat će se i drugi predloženi svjedoci, i razmotriti ostali dokazi koji su u međuvremenu dostavljeni sudu.

Podsjetimo, ukoliko će sud rehabilitirati Mihailovića, time će poništiti presudu iz 1946. po kojoj je osuđen na smrt i strijeljan zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina.

Zahtjev za rehabilitacijom podnijeli su unuk srpskog zločinca Vojislav Mihailović, Srpska liberalna stranka i nekoliko udruga. Oni tvrde da sud bio pristran, da Draža Mihailović nije imao pravo na obranu te da je optužnicu dobio samo tjedan dana prije suđenja. 

Mihailovićeva moguća rehabilitacija već je izazvala brojne negativne reakcije u Hrvatskoj. Tako je i predsjednik Ivo Josipović ocijenio da to nije dobar potez. 

Idi na 24sata

Komentari 292

  • makins 29.03.2012.

    Gospodo hrvati,moram vam se obratiti sa necim sto neki od vas nisu nasli na wikipediji a vazi za proverene cinjenice iz vaseg dvorista.hrvatski je parlament još 1993. godine rehabilitovao pripadnike "hrvatske domovinske vojske" od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. i da "od tada sve ustaše i domobrani primaju ratne penzije i invalidnine." "Rehabilitovana je genocidna NDH, najvernija ratna saveznica nacisticke Nemacke, ciji su pukovi napadali i Moskvu i Staljingrad i cija je vojska pocinila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima a uz to je osudenima za zlocine u radni staž uracunato i vreme koje su, posle oslobodenja Jugoslavije, proveli u zatvoru ili zarobljenickim saveznickim logorima.Prošle godine je blizu 17.000 bivših "ustaša i domobrana" primilo penzije koje su doskora bile vece od penzija bivših partizana.Tako da je Hrvatska poslednje mesto na planeti koje ima ma kakvo istorijsko ili moralno pravo da sudu u Beogradu ili ma kom sudu u Evropi i svetu propisuje "antifašisticke i antinacisticke obaveze".I jos moram dodati da nas dragi cica nije imao nijedan logor za vr.2.sv.rata,njegova vojska nije punila ni jednu jamu,nije nestalo sa lica zemle ni jedno hrvatsko selo,niti je ijedna crkva punjena hrvatima i dizana u vazduh.Ustase i cetnici nikada nemogu biti u istom kosu....da priznajte to sebi...

  • krkenzi 25.03.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • boruna 25.03.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare