To je to što me zanima!

Srbija: Preminula je i četvrta žrtva groznice Zapadnog Nila

Prisustvo virusa evidentirano je na 53 područja u Srbiji, ali stručnjaci Instituta tvrde kako to ne znači da se broj zaraženih povećava jer se odmah provode odgovarajuće epidemiološke mjere
Vidi originalni članak

U Srbiji su do sada četiri osobe preminule od posljedica groznice Zapadnog Nila, a virusom je zaraženo najmanje 60 osoba, objavio je u subotu Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Prisustvo virusa evidentirano je na 53 područja u Srbiji, ali stručnjaci Instituta tvrde kako to ne znači da se broj zaraženih povećava jer se odmah provode odgovarajuće epidemiološke mjere.

OPASNI KOMARCI U Srbiji od groznice Zapadnog Nila umrlo je troje ljudi

"Na svim tim mjestima gdje su se određene aktivnosti provodile više nije naknadno registrirano prisustvo ovog virusa", rekla je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Objašnjavajući kako se prosječno na jedan od 150 slučajeva zaraze "mogu javiti komplikacije u vidu infekcije središnjeg živčanog sustava", ona je upozorila da je vjerojatnost takvih komplikacija veća kod osoba s kroničnim bolestima, bolestima krvožilnog sustava, s visokim tlakom ili nekontroliranim dijabetesom.

Groznica Zapadnog Nila prvi put je evidentirana u Srbiji 2012. godine, a od prvog pojavljivanja do prošle godine oboljelo je 574 ljudi, a umrla je 61 osoba.

Bolest je sezonskog karaktera, javlja se tijekom ljeta, prvi oboljeli uglavnom se registriraju u drugoj polovici srpnja, a najviše oboljelih je obično u kolovozu.

U zemljama EU do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrirani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • ljubica ljubičica_1 30.07.2018.

    Zašto ne objave gdi se pojavilo u kom gradu ili selu.Jer ljudi dolaze kod nas na more.Moramo znati.

  • max2017 29.07.2018.

    Tzv. društvena briga o suzbijanju komaraca je nestala ulaskom u EU gadariju ! Diktira se (što je politici zlatni izgovor!) sve od dimenzije mrkve do zaštite najgore gamadi !. Nekada (u "trulom socijalizmu) su digli avione poljoprivredne avijacije i pobili gamad. ! Firme poput Sanitacije su bile odgovorne i sve je bilo organizirano na dobrobit stanovnika (bez podjele na bitne i nebitne kao danas).......redovito !! Danas se blefira istrebljivanje gamadi svih sorti a neke se i štiti......vuk može zaklati ali ne smije se dirnuti. ...zmija može ugristi ali ju se ne smije ubiti ko ni morskog psa.....a leteća gamad i širitelji boleština su ZAŠTIĆENI nemarom,nebrigom, besparicom i aljkavcima od vrha do dna......ukratko sr... od države i vlade !!!

  • o-o 29.07.2018.

    ajmo epidemija! svi se trebaju hitno cijepiti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare