To je to što me zanima!

Srbin došao po jednu, a ukrao pet slika od 100 milijuna eura

Srbin (43), koji je prošle godine sudjelovao u krađi umjetničkih djela u Parizu, htio je ukrasti samo Fernanda Legera, no kako se alarm nije oglasio, uzeo je i ostale slike
Vidi originalni članak

Pet umjetničkih djela vrijednih 100 milijuna eura, koja su prošle godine ukradena iz pariškog Muzeja moderne umjetnosti, završila su u kanti za smeće i vjerojatno su smrvljene s ostalim otpadom, tvrdi Jonathan B. (34) koji je s kolegom Srbinom (43) i još jednim muškarcem (56) uhićen zbog krađe slika. 

Srbin se u svibnju uspio popeti po zidovima muzeja nasuprot Eiffelovog tornja zbog čega su ga prozvali Spiderman. Navodno je rekao da je došao samo po sliku "Mrtva priroda s lampama" Fernanda Legera, no kako se alarm nije oglasio kada ju je skinuo sa zida, ostao je još sat vremena i ukrao ostale četiri slike -  Picassovu  "Golubicu sa zrnom graška", "Pastoralu" Henrija Matisse, "Maslinu nedaleko od Estaquea" Georgesa Braquea i "Ženu s lepezom" Amadea Modiglianija. Pobjegao je autom kojeg je parkirao blizu muzeja. 

Unatoč nadzornim kamerama, tri čuvara ga nisu vidjela, a poslije se doznalo da alarmni sustav nije radio mjesec dana prije krađe, javlja LA Times. 

Policija je uhitila svu trojicu muškaraca u svibnju ove godine, no Jonathana su pustili nakon čega se on navodno uspaničio i slike bacio u smeće. Ponovno su ga priveli u rujnu. Optuženi 56-godišnjak zanijekao je da je on naručio krađu, no navodno je priznao da su mu dostavili slike nakon čega ih je dao Jonathanu. 

Grad Pariz je procijenio djela na 100 milijuna eura, no neki stručnjaci smatraju da vrijede duplo više. Policija još uvijek nije isključila mogućnost da Jonathan laže i da slike nisu uništene.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • neznasovogcara 10.10.2011.

    Pa srbin,šta drugo reći,pametan ko ostali....-.-

  • gladijator 10.10.2011.

    Slike su "Srce srpske likovne umjetnosti"! :)

  • arsenalist 10.10.2011.

    i nama duguju srbi nekoliko slika ako se ne varam...

Komentiraj...
Vidi sve komentare