To je to što me zanima!

Srednjoškolci nagrađeni za projekte koje su slali u svemir

Neprofitna udruga Team Stellar jučer je nagradila učenike hrvatskih srednjih škola koji su prije dva mjeseca autorske projekte privezane za balon poslali u stratosferu
Vidi originalni članak

- Moramo naglasiti da su eksperimenti naših učenika impresionirali i kolege u NASA-i - izjavio je jučer Stjepan Bedić, predsjednik upravnog odbora udruge Team Stellar, koja je organizirala natječaj. 

Najmlađi član pobjedničkih timova ima tek 15, a najstariji 18 godina. Njima je jučer predstavništvo Teama Stellar pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i sporta u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dodijelilo bogate novčane nagrade. Tako je tim koji je osvojio prvo mjesto dobio 30.000 kuna, drugi 20.000 a treći 10.000 kuna

Prva dva mjesta su osvojili tim Gravity i Space Jet, oba iz Tehničke škole u Kutini, dok je treće mjesto osvojio Bjelovar Stellar Laboratory iz gimnazije u Bjelovaru. Na pobjedničkim projektima koji su mjerili uvjete na 30 kilometara visine, mladi su timovi radili mjesecima. Morali su kombinirati matematiku, fiziku, programiranje i kemiju, a uz to su trebali paziti na ukupnu težinu eksperimenta. Članovi su podijelili zaduženja između sebe i svatko je radio ono što mu najbolje ide. 

Puno su izostali iz škole, ali su to opravdali uspjehom na natjecanju. Svi su istaknuli da će se prijaviti i iduće godine. 

- Dio dobivenog novca ćemo sigurno uložiti u projekt iduće godine, a dio ću ostaviti za fakultet - rekao je Kristijan, član tima Gravity koji je osvojio prvo mjesto. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mat mat 04.07.2014.

    ovaj novinar valjda mu je tata sredio posao

  • teicax 02.07.2014.

    Bravo!

  • Mustafa Aga 02.07.2014.

    Pa jel im svemir odgovorio...?

Komentiraj...
Vidi sve komentare