To je to što me zanima!

Srpski svećenici su u pritvoru, Beograd traži da ih se oslobodi

Episkopu Joanikuju i svećenicima, kako je priopćeno, tužiteljstvo na teret stavlja kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti
Vidi originalni članak

Crnogorsko tužiteljstvo odredilo je u srijedu 72-satni pritvor episkopu Srpske pravoslavne crkve Joanikiju i još sedam svećenika zbog molitvene šetnje koja okupila nekoliko tisuća vjernika usprkos zabrani okupljanja, a službeni Beograd zatražio je njihovo oslobađanje.

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je u srijedu da su vlasti Crne Gore uhićenjem vladike Joanikija i svećenika Srpske pravoslavne crkve do kraja ogolile svoje "antisrpsko, autoritarno i komunističko lice".

On je zatražio od Crne Gore da hitno pusti iz pritvora vladiku i druge svećenike, prenio je iz Beograda Tanjug.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dok je trajalo saslušanje svećenika, privedenih u utorak kasno navečer, ispred policijske stanice u Nikšiću, a potom i zgrade osnovnog tužiteljstva grupa vjernika prosvjedovala je tražeći njihovo oslobađanje, dok su ispred njih stajali plicajci sa opremom za razbijanje demonstracija.

Episkopu Joanikuju i svećenicima, kako je priopćeno, tužiteljstvo na teret stavlja kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

- Oni su su suprotno naredbama ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizirali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana - priopćilo je osnovno državno tužiteljstvo Nikšić.

CRNA GORA Srpski svećenici kršili zabranu okupljanja, policija ih je privela

Prethodno je glavni državni tužilac Ivica Stanković poručio "svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa da će izazvati odlučnu reakciju tužiteljstva".

Episkop Joanikije i mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su tradicionalnu litiju ulicama Nikšića povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća građana. Molitva se, prema riječima mitropilita SPC, trebala održati u crkvi, no kada su vidjeli koliko se vjernika okupilo "nisu se mogli odreći šetnje".

Odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužiteljstva, zbog "protuzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja".

NA DAN POBJEDE Crna Gora: Televizija program započela pjesmom Thompsona

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.   

Idi na 24sata

Komentari 19

  • rothmans 13.05.2020.

    sunca nikad nevidjeli!!!

  • Fighter for Justice 13.05.2020.

    Popovi pumpaju narod i hrane lažima u biti teroristički djeluju u državi koja ih hrani a kada zagusti onda se vade na mržnju i Boga

  • torente2 13.05.2020.

    Znači Vučić u Srbiji uvodi za vikende policijski sat a kad druge drzave traze zabrane okupljanja na svom teritoriju srbi ih naravno krse. Ne moze covjek vjerovat, i još se bune kad zavrse u pritvoru. Mada i mi imamo popove koji krše sve moguće zabrane i nikom ništa. SIROBUJA.

Komentiraj...
Vidi sve komentare