To je to što me zanima!

Srušeni rekordi: U Zagrebu i Zavižanu nikada ovako toplo!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Snijega više nema nigdje: U Zagrebu je bilo gotovo 13 stupnjeva više od prosječne temperature za 5. siječanj. Na Zavižanu je, pak, bilo 11 stupnjeva više od prosjeka
Vidi originalni članak

Iz ekstrema u ekstreme. Tako bi se barem moglo opisati vrijeme u Hrvatskoj. Dok je lani snijeg zatrpao Hrvatsku do te mjere da su bili rušeni rekordi stari i po 50 godina, ove godine se opet ruše rekordi, ali oni po - toplini. 

Naime, Crometeo piše da su ove nedjelje srušeni brojni rekordi za najvišu minimalnu temperaturu.

Tekst prenosimo s portala Crometeo: 

U naše se krajeve nastavlja dotok toplog sredozemnog zraka ispred ciklona  Danijela koja se formirala nad sjevernom Italijom. Nedjeljno jutro je donijelo brojne temperaturne i oborinske zanimljivosti.  Srušeni su brojni datumski rekordi za najvišu minimalnu temperaturu.

U Zagrebu 13 stupnjeva toplije od prosjeka

Na postaji Zagreb Grič, s najdužim nizom mjerenja do danas je najviša minimalna temperatura na datum 5. siječnja iznosila 7.5°C. Jutros se temperatura nije spuštala ispod 10.6°C. To je za gotovo 13°C više od prosječne minimalne temperature na današnji datum koja za Grič iznosi -2.0°C.

Na Zavižanu 11°C više od prosjeka, snijega u Hrvatskoj više nema

Na meteorološkoj postaji Zavižan je također jutro donijelo rekordno visoku minimalnu temperaturu za današnji datum od 3.6°C, što je čak za 11°C više od prosjeka.  

Subotnjih 14 cm snijega se do jutros otopilo, tako da jutros nigdje u Hrvatskoj nema snježnog pokrivača.

Slovenija na udaru obilne kiše

Na sjeverozapadu Slovenije je do jutra pala obilnija oborina.  U Bovcu je u 21 sat palo 191 mm kiše. Snježna se granica zadržavala iznad 1600 do 1800 metara, osim u Ratečama i na prijevoju Predel (1100 metara) gdje je prošle noći padao gust mokar snijeg.  Ipak,  najveći 'gubitnik' je Vogel u Sloveniji, gdje je u zadnja 24 sata (jutros do 7 sati) palo 212 litara kiše. Ipak visina snježnog pokrivača se smanjila samo za 15 cm, pa ga je u nedjelju ujutro bilo 110 cm.  Na obližnoj i višoj Kredarici je ipak padao snijeg. U zadnjih 12 sati ga je napadalo novih 35 cm pa ga je u nedjelju ujutro bilo 185 cm, što odgovara datumskom prosjeku.

Obilnija kiša i u Gorskom kotaru, Istri i riječkom zaleđu

Obilnija kiša je pala i u Gorskom kotaru te na sjeveroistoku Istre i u dijelu riječkog zaleđa. Po podacima DHMZ-a, jutros do 7 sati u Pargu-Čabar je palo  48.9 litara kiše. Po podacima sa mreže pljusak.com  na Platku je u zadnja 24 sata (do 10 sati) palo 89 litara kiše. Na postaji Poljane je izmjerena 41 litra, Rijeka Pehlin 40, a Kosi 33 litre. Drugdje je, zasad kiše bilo malo. Osim Pazina (15 litara), Plomina (13) i Rijeke (9)  izmjerena je tek pokoja litra duž Jadrana.

Orkansko jugo u Dalmaciji 'usidrilo' katamarane

Zbog jakog juga na otvorenom moru u prekidu su katamaranske linije između Splita i srednjedalmatinskih otoka.

- Jako jugo na otvorenom moru puše i olujnom snagom od čak 50 čvorova, zbog čega su u prekidu neke katamaranske linije - potvrdio je Media Servisu Ante Mrvica iz Jadrolinije. Trajektni promet je redovit.

U prekidu su katamaranske linije: Novalja- Rab- Rijeka, Jelsa- Bol- Split, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split i Korčula-Hvar -Split, te trajektna Valbiska-Lopar. Prema otoku Pagu trajekt plovi na liniji Stinica-Stara Novalja zbog radova u pristaništu Prizna, javlja HAK.

Ipak, Mrvica već u ponedjeljak očekuje normalizaciju prometa. 

- U noći prema prognozi DHMZ-a očekuje se poboljšanje pa bi se sutra trebao uspostaviti katamaranski prijevoz i u potpunosti normalizirati - rekao je Mrvica za Media Servis.

Idi na 24sata

Komentari 72

  • 4force 05.01.2014.

    Ako se me varam, najavljivali su velike kolicine snijega, sudeci po ovom vremenu, ili su gadno pogrijesili, ili ce snijega biti do 5. mjeseca...

  • SWEET CHILD 05.01.2014.

    Evo u nas pada kiša od sinoć oko 1.30h sve do sada i nedaje znakove posustajanja! Teška južina i 14 stupnjeva, glava puca popola..!

  • Ana24_1 05.01.2014.

    U Zagrebu je danas bilo 15 stupnjeva. Cijeli prosinac je bio kao da je proljeće, a ne zima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare