Obavijesti

News

Komentari 72

Srušeni rekordi: U Zagrebu i Zavižanu nikada ovako toplo!

Srušeni rekordi: U Zagrebu i Zavižanu nikada ovako toplo!
12

Snijega više nema nigdje: U Zagrebu je bilo gotovo 13 stupnjeva više od prosječne temperature za 5. siječanj. Na Zavižanu je, pak, bilo 11 stupnjeva više od prosjeka

VIDEO

Iz ekstrema u ekstreme. Tako bi se barem moglo opisati vrijeme u Hrvatskoj. Dok je lani snijeg zatrpao Hrvatsku do te mjere da su bili rušeni rekordi stari i po 50 godina, ove godine se opet ruše rekordi, ali oni po - toplini. 

Naime, Crometeo piše da su ove nedjelje srušeni brojni rekordi za najvišu minimalnu temperaturu.

Tekst prenosimo s portala Crometeo: 

U naše se krajeve nastavlja dotok toplog sredozemnog zraka ispred ciklona  Danijela koja se formirala nad sjevernom Italijom. Nedjeljno jutro je donijelo brojne temperaturne i oborinske zanimljivosti.  Srušeni su brojni datumski rekordi za najvišu minimalnu temperaturu.

U Zagrebu 13 stupnjeva toplije od prosjeka

Na postaji Zagreb Grič, s najdužim nizom mjerenja do danas je najviša minimalna temperatura na datum 5. siječnja iznosila 7.5°C. Jutros se temperatura nije spuštala ispod 10.6°C. To je za gotovo 13°C više od prosječne minimalne temperature na današnji datum koja za Grič iznosi -2.0°C.

Na Zavižanu 11°C više od prosjeka, snijega u Hrvatskoj više nema

Na meteorološkoj postaji Zavižan je također jutro donijelo rekordno visoku minimalnu temperaturu za današnji datum od 3.6°C, što je čak za 11°C više od prosjeka.  

Subotnjih 14 cm snijega se do jutros otopilo, tako da jutros nigdje u Hrvatskoj nema snježnog pokrivača.

Slovenija na udaru obilne kiše

Na sjeverozapadu Slovenije je do jutra pala obilnija oborina.  U Bovcu je u 21 sat palo 191 mm kiše. Snježna se granica zadržavala iznad 1600 do 1800 metara, osim u Ratečama i na prijevoju Predel (1100 metara) gdje je prošle noći padao gust mokar snijeg.  Ipak,  najveći 'gubitnik' je Vogel u Sloveniji, gdje je u zadnja 24 sata (jutros do 7 sati) palo 212 litara kiše. Ipak visina snježnog pokrivača se smanjila samo za 15 cm, pa ga je u nedjelju ujutro bilo 110 cm.  Na obližnoj i višoj Kredarici je ipak padao snijeg. U zadnjih 12 sati ga je napadalo novih 35 cm pa ga je u nedjelju ujutro bilo 185 cm, što odgovara datumskom prosjeku.

Obilnija kiša i u Gorskom kotaru, Istri i riječkom zaleđu

Obilnija kiša je pala i u Gorskom kotaru te na sjeveroistoku Istre i u dijelu riječkog zaleđa. Po podacima DHMZ-a, jutros do 7 sati u Pargu-Čabar je palo  48.9 litara kiše. Po podacima sa mreže pljusak.com  na Platku je u zadnja 24 sata (do 10 sati) palo 89 litara kiše. Na postaji Poljane je izmjerena 41 litra, Rijeka Pehlin 40, a Kosi 33 litre. Drugdje je, zasad kiše bilo malo. Osim Pazina (15 litara), Plomina (13) i Rijeke (9)  izmjerena je tek pokoja litra duž Jadrana.

Orkansko jugo u Dalmaciji 'usidrilo' katamarane

Zbog jakog juga na otvorenom moru u prekidu su katamaranske linije između Splita i srednjedalmatinskih otoka.

- Jako jugo na otvorenom moru puše i olujnom snagom od čak 50 čvorova, zbog čega su u prekidu neke katamaranske linije - potvrdio je Media Servisu Ante Mrvica iz Jadrolinije. Trajektni promet je redovit.

U prekidu su katamaranske linije: Novalja- Rab- Rijeka, Jelsa- Bol- Split, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split i Korčula-Hvar -Split, te trajektna Valbiska-Lopar. Prema otoku Pagu trajekt plovi na liniji Stinica-Stara Novalja zbog radova u pristaništu Prizna, javlja HAK.

Ipak, Mrvica već u ponedjeljak očekuje normalizaciju prometa. 

- U noći prema prognozi DHMZ-a očekuje se poboljšanje pa bi se sutra trebao uspostaviti katamaranski prijevoz i u potpunosti normalizirati - rekao je Mrvica za Media Servis.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa