To je to što me zanima!

Srž problema: Bračka buna protiv filmskog Roma Osmana

Mještani su ljutiti jer bi se glavnog glumca trebalo pribiti na križ, a negoduje i Lordan Zafranović koji kaže da je cijela ideja za film njemu ukradena
Vidi originalni članak

Rom Osman, lutalica, majstor za kišobrane i noževe, posjećivao je sam ili s nekom od svojih žena redovito Brač ‘80-ih godina prošlog stoljeća. I pamtilo bi ga se tek po vještom spajanju i ravnanju potrganih žica na bračkim “lumbrelama”, krpljenju lonaca i tava za sitnu paru ili u zamjenu za staru kozu ili kokoš, da početkom prosinca zbog njega nije izbila pobuna u Dolu, mjestašcu dva kilometra u zaleđu Postira. Digao se narod predvođen župnikom don Antom Matulićem (35) protiv jedne “bogohulne” ekipe koja je došla u njihovo mjesto snimiti film po Osmanu, sramotiti im svetkovine i običaje. I prije nego je pala prva klapa, na iste se filmaše okomio i Lordan Zafranović, tvrdeći da su mu oteli priču.

No krenimo redom...

Bračani su dobroćudnog lutalicu rado viđali po svojim mjestima u godinama socijalizma, nisu mu smetali da sa svojim društvom čergari na otvorenom, noći po pećinama i napuštenim kućama. No s nestankom je bivše države netragom nestao i Osman s otoka. On nije dolazio, kišobrani se nisu popravljali nego kupovali kineski, a probušene tave zamijenile su otmjene zepterove iz marketa.

Bračani su čekali Osmana ka’ ozebli sunce.

- Bija je spretan, učas bi to obavija, a zna bi digod mušterije počastiti fažolom koji bi se često kuha u njegovu šatoru. Osman se od rata nije vratija, tek su ga od zaborava čuvale anegdote - upamtio je mještanin bračkih Pučišća.

>>> Više pročitajte u 24Expressu

Idi na 24sata

Komentari 9

  • sulejman_veličanstveni 18.12.2012.

    jeli ovo neki od nastavaka Lud zbunjen normalan

  • zdrawe 18.12.2012.

    sta i kod vas tamo ima "ljekovite" trave,,?))))

  • Sairam 18.12.2012.

    o Bože, pa što sve nećete napisati, pa stvarno što je "pjesnik" htio reći, pa gdje vas nađu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare