To je to što me zanima!

Stanovnici Resnika i udruga UZOR protiv spalionice otpada

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iz UZOR-a su istaknuli da spaljivanje otpada ne smije biti prioritet na hijerarhiji gospodarenja otpadom. Dodaju da koncepciju spaljivanja otpada napuštaju svi...
Vidi originalni članak

Udruga za zaštitu okoliša Resnika u nedjelju je u središtu tog mjesta organiziral a prosvjed protiv gradnje spalionice otpada.

Pod motom 'Ne spalionici-zdravlje nema cijenu", članovi udruge i oko 300 građana ukazivali su na štetnost spalionice po zdravlje Zagrepčana i stanovnika Zagrebačke županije te ekološki sustav cijelog područja. Iz UZOR-a su istaknuli da spaljivanje otpada ne smije biti prioritet na hijerarhiji gospodarenja otpadom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Koncepcija spaljivanja otpada napušta se u Europi

Predsjednica UZOR-a Branka Genzić-Horvat prozvala je zastupnike zagrebačke Gradske skupštine i poručila da je Plan suprotan europskim direktivama i domaćem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom . Pozvala ih je da stranačke, partikularne interese stave po strani te odbace Plan jer, naglašava, radi se o općem interesu svih građana.

Genzić-Horvat je istaknula kako koncepciju spaljivanja otpada napuštaju svi u Europi , a kao primjer je navela Ljubljanu koja je, prema nedavno objavljenim podacima, u vrlo kratkom roku postigla 60 posto odvojenog prikupljanja otpada.

Zagrebačka skupština bi uskoro trebala odlučivati o predloženom Planu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu kojim je predviđena gradnja spalionice na Resničkom Rukavcu.

Idi na 24sata

Komentari 55

  • trovuk1991 21.09.2014.

    i još jednom su hrvati uspješno prosvjedovali za nešto što NEĆE u svom kraju ... eh , kada bi više jednom prosvjedovali za nešto što HOĆE

  • UncleTom 21.09.2014.

    Srašno je koliko je većina u Hrvatskoj neinformirana i nezainteresirana, da im Severina dođe zavijat skupilo bi ih se barem par tisuća a za nešto što je od ogromne važnosti za zdravlje svih nas i očuvanje okoliša dođe ih svega 300-tinjak.Ovdje dežurni dušebrižnici zapravo vladini internet udarnici naravno staju na stranu onih koji nas sve skupa truju ali to više ne iznenađuje.Problem spalionica u nas je u tome što ne raspolažemo sofisticiranom tehnologijom koju imaju u Švedskoj,SAD-u ili Austriji nego improviziranim spalionicama zapravo zastarjelim objektima zaostalih još od prošlog sistema poput cementara koje imaju samo vrećaste filtere koje jedva zaustavljaju prašinu a kamoli otrovne sitne molekule poput razarajućeg dioksina.Posebene filtere i tehnologiju si mogu priuštiti izrazito bogate države a mi tu ne spadamo,zato nas i žele pretvoriti u europsko smetlište u kojem će spaljivati svoje smeće a usput nas i otrovati što im je dugoročan cilj.Istu stvar sada pokušavaju sprovesti u tvornici Cemex u Kaštelima gdje je naša vlada dala zeleno svjetlo zanemarivši sve zakone,prostorne planove i EU konvencije koje su potpisali.Zanimljiv je i stav zelene aktivistice Mirele Holy kojoj tu nema apsolutno ništa sporno a zapravo uopće nema pojma o čemu priča.I takvi su u nas na pozicijama i igraju se sa zdravljem tisuća ljudi...

  • varešak 21.09.2014.

    Sve udrge moraju nekako opravdati svoje postojanje da bi uzele novce od države pa zato dižu prosvjede protivsvega,šta je 300-to prosvjednika naspram broja stanovnika Zagreba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare