To je to što me zanima!

Starica (86) posljednja u Nepalu koja govori Duru

Soma Devi Dura (82) jedina u Nepalu govori jezik Duru, koji pripada tibetansko - burmanskoj skupini jezika. Kad ona umre, nestat će i Duru
Vidi originalni članak

Druga osoba koja je pričala jezik Duru umrla je u kolovozu prošle godine. Iako Soma Devi ima obitelj, nitko od njih ne priča taj gotovo odumrli jezik. Kako bi komunicirala sa svojim mužem, djecom i unucima, Soma se koristila drugim jezicima. Kako je riječ o starici koja je izgubila sluh i napola vid, dobrotvor Kedar Nagila joj želi osigurati adekvatnu medicinsku pomoć kako bi što dulje poživjela.
Kedar je jedan od stanovnika koji se kao dječak igrao s djecom koja su pričala Duru. Naučio je oko 1500 riječi i 250 rečenica.
On Somu želi odvesti u Katmandu, gdje bi osim medicinske pomoći pokušao animirati tamošnju djecu da nauče jezik Duru.
Nepal je država u kojoj se priča više od 100 jezika, ali svaki od njih polako odumire. Nedavno su umrla tri posljednja čovjeka koja su pričala jezik Kusunda. Ipak, istraživači su daleko u šumama Nepala ipak otkrili dvije žene koje su izvorni govornici Kusundua pa su ih vratili u civilizaciju kako bi održali jezik na životu.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Marina Gace 17.01.2008.

    Ne znam ima li uopće smisla, ali - imena jezika pišu se malim početnim slovom. Piše se hrvatski, a ne Hrvatski jezik, stoga i duru, a ne Duru. Znam da su ovo petparačke novine, ali možda ipak osvijestite potrebu za lektorom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare