To je to što me zanima!

Steže remen: Sanader se odriče 1300 kn veće plaće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sanaderov New Deal: Na sastanku sa sindikatima i poslodavcima Vlada je predložila zamrzavanje plaća u državi u 2009. zbog financijske krize
Vidi originalni članak

Sve tvrtke i institucije u Hrvatskoj pozivam na hrvatski “New deal”. Predlažemo da se na godinu dana odgodi rast svih plaća u državi, a ne samo proračunskih korisnika, javnih i državnih službenika. Želimo da se to odnosi i na menadžerske ugovore, rekao je premijer Ivo Sanader nakon trosatnog sastanka sa sindikatima, Hrvatskom udrugom poslodavaca te predstavnicima županija, općina i gradova u Ministarstvu rada i gospodarstva. Obećao je da će Vlada nastaviti s kresanjem proračuna, ali i troškova reprezentacije.
- Vlada ide na deficit od nula posto, a svi proračunski korisnici, osim mirovina, socijalnih davanja i zdravstva zadržavaju razinu iz 2008. ili idu ispod toga. Trudit ćemo se ne obustavljati javne radove poput autocesta. Zatražio sam da ove godine nema nikakvih darova za Božić - odlučno je najavio Sanader.
Predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimir Sever rekao je kako će konačno očitovanje o zamrzavanju plaća donijeti tek nakon razgovora na svim sindikalnim razinama. Dan prije na sastanku u Vladi Sever je reagirao na izjavu predsjednika HUP-a kako će dio radnika ostati bez posla. Istaknuo je kako se nada da poslodavci neće koristiti krizu kako bi otpustili radnike koji su prije bili višak. I predsjednik Stjepan Mesić sa sastanka u Opatiji poručio je kako Hrvatskoj treba konkretna, promišljena i jasna nacionalna strategija.
- Potrebno je novac zadržati u zemlji, ulagati u proizvodnju za izvoz, očuvati državnu imovinu i njegovati socijalnu politiku, a to bi istodobno trebao biti temelj nove ekonomske i razvojne paradigme, hrvatskoga 'new deala’ - rekao je predsjednik Mesić.

VLADINE MJERE:
- zamrzavanje plaća
- smanjivanje reprezentacije
- stabilan tečaj kune, nema novih zaduživanja
- smanjenje cijena svega vezanog uz energente
- zadržavanje javnih infrastrukturnih radova
- zadržati iste cijene komunalija

I PREMIJER ĆE ŠTEDJETI
Zbog ekonomske krize premijer Ivo Sanader spreman je također stegnuti remen i odreći se povišice od oko 1300 kuna

ZASTUPNICIMA 960 KUNA MANJE
Ukoliko se prihvati zamrzavanje plaća na godinu dana, saborski zastupnici ostat će uskraćeni za oko 960 kuna

NASTAVNICI BEZ 286 KUNA
Zamrzavanjem plaća nastavnik početnik bio bi zakinut za 286 kuna prosječne godišnje neto plaće, dok bi službenik ostao bez 260 kuna

VLADA APELIRA:

- na poslodavce da ne povećavaju plaće
- na gradove i općine da ne povećavaju cijene komunalnih usluga
- na privatnike da zamrznu cijene usluga
- novi projekti idu u koncesije (poput Zračne luke Zagreb)

>>> I AGROKOR I PODRAVKA ĆE RADNICIMA ZAMRZNUTI PLAĆE

Idi na 24sata

Komentari 94

  • Liidja123 30.11.2008.

    Zar očekujete za to pljesak naroda?Zbog čega Vama pripada tako velika plaća,te velike povlastice(svi znamo koje su) zašto ne bih imali kao i obični radnici.Nemam Božićnih želja,osim jedne - da samo jedan mjesec imaš 2500 kn za život i da s time moraš preživjeti ili još bolja ideja ; da radiš na asfaltiranju cesta po vručini tri mjeseca i ne dobiješ plaću a doma imaš malo dijete kojem trebaju pelene itd. i jednog školaraca, a tvoja plača jedini prihod.(naravno imaš i mizeran dječji doplatak) Kako bi se snašao, zalihe nemaš jer je i ne možeš napraviti.... Kako bi objasnio djetetu da nemaš da mu kupiš nove patike? kako bi mu rekao da nemože dobiti ono što mu je potrebno, Kako bi mu rekao ; sine mi smo siromašni??? Samo jedno riješenje ima vaša plača i svih u vladi bude kao i nas običnih građana i sve bi bilo rješeno. I za kraj ako ovo čitaš, i ostale komentare , adj ih mao iskomentiraj da bar znamo da je naše mišljenje došlo do tebe i da vidiš koliko te \"volimo\"!

  • saler 21.11.2008.

    oni su tek sada skužili ono što mi znamo već godinama,da nam je država u banani!!! šteta što im niko nije rekao da građani remen stežu već godinama i da ćemo se uskoro ugušiti kolko smo stegli taj remen,a on bi sad da ga još stežemo!!!! gospon dragi mislim da nebu išlo to tak više............

  • ddino 18.11.2008.

    Sanader je majmun koji nema pojma o politici i ekonomiji. Da ima, prihvatio bi Mesićeve prijedloge. Idiot. Nemoj da si nekupiš novi sat za Božić.

Komentiraj...
Vidi sve komentare