To je to što me zanima!

Stigle snimke: Snažni potresi pomaknuli su dijelove Zagreba

Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić analizirao je snimke Zagreba prije i nakon potresa. Mjesto epicentara najsnažnijih na karti izgleda kao krater vulkana
Vidi originalni članak

Snažni potresi, od 5,5 i 5,0 stupnjeva po Richteru, pomaknuli su dobar dio zemlje u gradu Zagrebu i to za nekoliko centimetara od mjesta na kojem su bili prije elementarne nepogode. Ono što su seizmolozi odmah predvidjeli, sad je su i dokazale radarske satelitske snimke Europske svemirske agencija (ESA) koje je obradio i analizirao Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta (HUKM).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pomak tla mjeren je Copernicus EU Sentinel-1 radarskim satelitom usporedbom snimaka tla prije i poslije potresa. Kombinacijom dvaju snimaka, može se stvoriti interferogram gdje je faza povezana s topografijom terena i mogu se preslikati obrasci deformacija tla. Ako se fazni pomak povezan s topografijom ukloni iz interferograma, razlika između snimaka pokazat će uzorke površinske deformacije koji su se dogodili kao posljedica potresa - kazao je Magdalenić koji je i ranije radio na projektima analize satelitskih snimki u svrhu procjene posljedica požara i poplava te procjene rizika od požara južnog dijela Hrvatske.

Prema snimci, pomak tla najbolje je vidljiv u blizini epicentara dva najsnažnija potresa u Podsljemenskoj zoni koji su se na karti doslovno pokazali kao jedan veliki krater. Bijela boja na karti pokazuje kako se tlo nije micalo, plavi spektar razinu slijeganja, a crveni razinu uzdizanja tla.

Inače, 2017. godine korištenjem Copernicus Emergency Management servisa rađena je studija procjene ranjivosti stanovništva od razornog potresa u gradovima od interesa kako bi se potaknulo korištenje georeferenciranih podataka te daljnji razvoj sustava civilne zaštite. To se vidi na prikazu zagrebačkih ulica i zgrada u centru gdje je procijenjen rizik s obzirom na starost grada i gustoću naseljenosti. 

Na crno-bijeloj snimci može se vidjeti osnovna radarska slika Zagreba nakon potresa gdje je najuočljivije korito rijeke Save.


Osim razvoja struke kriznog menadžmenta, pohvalno je kako su članovi radili kao redovni pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i žurnih službi što uključuje i Bad Blue Boyse.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • Frajnjo 09.01.2021.

    Kad su pomaci tla veći od valne duljine radara onda treba biti dobar stručnjak da procijeni stvarni pomak. Ista je slika ako je pomak 1, 2, 3,.......  x valne duljine

  • 565QW 26.03.2020.

    Bilo bi poželjno zatražiti nacrt statike od ovih koji su renovirali , preuređivali trgovine,kafiće,butike i sl. , jer rušeći u prizemlju nosivi zid nije nikako dobro.

  • ID2020 26.03.2020.

    Ljudi POTRESA će biti (vjerojatno samo manjih) tj. tek počinju jer 10 dana prije ovog prvog HRVATSKA VLADA JE IZDALA DOZVOLE ZA FRACKING... agresivno bušenje slojeva zemlje na cca 6-12km dubine za vađenje plina... Engleska je prošle godine to zabranila upravo zbog potresa... sami malo istražite i čitajte što Slovenci kažu o tome... nebudite OVCE netko je ogromne pare uzeo za dozvole... usporedbe radi,prije pocetka frakiranja u Oklahomi 2009 imali su 2-3potresa godisnje,2015 skocila im je na 900potresa godisnje.... OBRAZUJTE SE NEMOJTE NITI MENI VJEROVATI ŠTA SAM NAPISAO VEĆ SAMI ISTRAŽITE I UVJERITE SE!!!!! Svako Dobro Svima !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare