To je to što me zanima!

Stiješnjena recesijom, Vlada se rješava imovine koju ne koristi

Dovoljno je pogledati fotografije nekoć raskošnih austrougarskih vila, pa da već na prvi pogled uočimo kakav je vlasnik država i kako se upravlja državnim vlasništvom
Vidi originalni članak

Dovoljno je pogledati fotografije nekoć raskošnih austrougarskih vila u Opatiji i Lovranu, pa da već na prvi pogled uočimo kakav je vlasnik država i kako se upravlja državnim vlasništvom. 

- Oni bi bile idealan ambijent da se u njima snimaju filmovi strave i užasa - ništa ne bi trebalo mijenjati - kaže nam jedan sugovornik koji poznaje stanje u vilama. To je živa istina. Fasade su oronule, unutrašnjost izgleda poput deponija, vrtovi su zapušteni...

Prije samo stotinu godina, bila su to “odmarališta” glasovitih austrougarskih bogataša, parobrodara, industrijalaca, bankara, čiji je neokrunjeni kralj bio gospodar Brijuna, Kuppelwieser. U nešto je boljem stanju glasovita Vila Čingrija u Dubrovniku, koja također ide na bubanj. Ona je, naime, bila vlasništvo Hrvatske televizije koja ju je, ostavši dužna državi za PDV, dala Vladi umjesto novca koji nije imala. U prodaju ide i Goli otok, koji bi trebao naći nekog tko će tom bivšem logoru naći primjerenu svrhu. A prodaje se i glasovita - neki bi rekli zloglasna - politička škola SKJ u Kumrovcu, institucija u kojoj su znanje o politici i upravljanju stjecali mnogi hrvatski političari iz vremena socijalizma, ali i neki koji su preživjeli tranziciju.

To je, naravno, samo prvi dio paketa od stotinu državnih nekretnina koje bi u dogledno vrijeme opet trebale postati privatno vlasništvo. Ili vlasništvo neke druge države. Dio imovine ići će i u najam, koncesiju, ili druge oblike vlasništva, suvlasništva ili unajmljivanja, kako već zakon predviđa.

“Riječ je”, pojasnio je u Jutarnjem listu Mladen Pejnović, šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, “o sto nekretnina koje obuhvaćaju okvirno 20 milijuna četvornih metara površine, a nalaze se u svim županijama i iz površine i namjene može se izračunati njihova približna vrijednost. Riječ je o neizgrađenom i izgrađenom građevinskom zemljištu i objektima. Zaista ima atraktivnih nekretnina koje se mogu pogledati na našim internetskim stranicama. Treba istaknuti kako je ovdje prije svega riječ o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću koje je u tijeku i u kojem se prikupljaju prijedlozi, ideje, mišljenja i interes.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 42

  • AntunMatoš 19.08.2014.

    Bitno je, da je prije nekoliko dana, Ustavni sud ukinuo odluku o ukidanju povlaštenih mirovina, pa sada treba nekako prikupiti novce za iste, je li?!

  • ina67 19.08.2014.

    a mi je znati koliko vi koji pljujete na sve doprinosite ovoj zemlji.

  • pravoipravicaibezfaksa 19.08.2014.

    Evo, da i ja iznesem jedan primjer prodaje tuđega, s naglaskom da ništa u našoj državi nije tuđe, jer sve su to svojim radom i doprinosima stvarali naši očevi, djedovi i ini preci. Primjer su sva naša mala, ali nekada hvale vrijedna tekstilna i drvna poduzeća, koja su također gradili naši preci, a koje nije uništila vlada, nego lokalni moćnici koji su sa svrhom (pohlepom) doveli iste u stečajeve, poslali radnike na burzu, bez zadnjih plaća i otpremnina, zatim u njih uvalili podobne stečajne upravitelje i na kraju na trećoj ili četvrtoj javnoj dražbi, kada je vrijednosti istih bila obezvrijeđena do nule, kupovali te iste tvornice - neki imenom, a neki pod pseudonimom. I dodati ću još i to da su u tim tvornicama za život zarađivali mnogi lokalni stanovnici,koji sada kopaju po kontejnerima. Zato me čudi što se pravi tolika buka oko prodaje nekih državnih propalih, oronulih vila koje ionako nitko godinama nije znao pametno iskoristite, pa danas ionako nemaju neku novčanu vrijednost.

Komentiraj...
Vidi sve komentare