To je to što me zanima!

Stiže novi registar stanovništva, popis odlazi u povijest: 'Država želi biti majka, a ne maćeha'

Hrvatska uvodi novi registar stanovništva u kojem će biti sve podaci, tako će se na jednom mjestu dnevno ažurirati obrazovanje, pravo glasa, popis stanovništva, migracije i slično
Vidi originalni članak

Novim registrom bi popis stanovništva, kakav smo znali dosad, otišao u povijest, javlja Dnevnik.hr.

- Građani će puno efikasnije i brže surađivati s tijelima državne i lokalne uprave na ostvarivanju svojih prava i neće morati svaki put iznova dokazivati određene činjenice. Sve to omogućava proaktivnu ulogu države u ostvarivanju prava, prije svega socijalnih od mjesta za vrtiće, naknade socijalne što se tiče nekih drugih prava koje podnašaju različite zahtjeve prema različitim tijelima - kazao je Božidar Kutleša, ravnatelj porezne uprave.

PRATITE UŽIVO Ministar Primorac predstavlja središnji registar stanovništva, zamijenit će popis stanovništva

Jedan od ciljeva je i izračun realnog dohotka.

- Tu država prije svega ide u smjeru da bude majka, a ne maćeha. Velik broj građana kada postoji nekakvo pravo ne prepozna se u tom skupu. Upravo iz ove situacije da država sama prepozna građane koji su u potrebi da ide prema njima kroz svoje proaktivne politike - poručio je.

Prijava boravka istovremeno na dva mjesta trebala bi biti prošlost.

- I danas MUP provjerava takve situacije kroz svoje baze podataka, no ako se pravo ostvaruje kroz neka druga tijela, ako takva tijela nemaju povezane baze podataka s MUP-om može doći do zloupotreba. Isto se može dogoditi u bilo kojem drugom sustavu. Upravo zbog toga kompiliramo podatke iz svih državnih tijela, njih više od 30", rekao je Kutleša i dodao: "U registru će biti moguće da jedna osoba bude u samo jednom kućanstvu - zaključuje.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Antimor 22.02.2024.

    Jadna majka, i da hoće nešto učiniti za svoju djecu, ne može ovako siromašna. Problem je u zlom očuhu (HDZ), koji sve što majka stvori, poždere, poloče, prokocka i proku.rva.

  • Ivan Ivić 882 22.02.2024.

    Jao si ga nama kad nam ova HDZ država bude majka. Takvu kakvu nudi hdz i pleno-mun ne želim

  • TVP 21.02.2024.

    Hvala, ne treba mi dvije majke.

Komentiraj...
Vidi sve komentare