To je to što me zanima!

Što mlade čeka na vojnom roku? Trajat će tri mjeseca, a naučit će baratati pješačkim naoružanjem

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno
Vidi originalni članak

Za stvaranje nove mlade vojske odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, potvrđeno nam je u MORH-u. Navode kako se za još za dvije lokacije rade procjene, a razmatraju se vojarne u Vukovaru, Udbini, Benkovcu i Dugom Selu. Dio tih vojarni nedavno je temeljito preuređen, neke tek treba urediti, a potrebno je sagraditi i neke nove objekte za prihvat mlade vojske.

ŽENE MOGU DRAGOVOLJNO Vojni rok u Hrvatskoj: Odlučili koliko će trajati i kako će sve izgledati. Bit će u četiri grada

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno. Naglasak bi trebao biti na fizičkoj spremi i svladavanju temeljnih vojnih vještina, odnosno budući polaznici naučit će osnove baratanja pješačkim naoružanjem. Procjene su da bi godišnje na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a da bi njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi se preostali dio mogao zbog priziva savjesti pozvati na civilno služenje vojnog roka.

Prijedlog MORH-a i Glavnog stožera stiže mjesec i pol nakon što je premijer Andrej Plenković na pitanje o obaveznom vojnom roku u Hrvatskoj rekao da se od toga davno odustalo, ali da se razmatraju drugačiji modeli, odnosno kraći tečajevi.

- Sigurnosne okolnosti u svijetu, Europi, pa i našem susjedstvu su takve da svaka ozbiljna država, ozbiljno društvo vodi računa o onome što nam se zbiva u okruženju. Nije loše da MORH, što se već radi po konceptu s onima koji dragovoljno služe vojni rok, napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kojima bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju - rekao je tad premijer, koji je ministrima Ivanu Anušiću, Davoru Božinoviću i Tomi Medvedu dao mandat da osmisle koncept.

EVO KOME NAJVIŠE RASTE... Ministar Anušić poručio: Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade...

Podsjetimo, služenje obaveznog vojnog roka Sabor je na prijedlog Vlade suspendirao 2008. godine. Glavni je razlog što je oko 70 posto novaka podnosilo zahtjeve za civilno služenje vojnog roka zbog priziva savjesti. 

Idi na 24sata

Komentari 160

  • Samuro 13.03.2024.

    Treba samo implementirati kako je to riješila Švicarska. Ne želiš odraditi vojni rok? Ok. Plaćaš povećani porez na plaći do određene godine života.

  • jura i boban 27.02.2024.

    Ovo malo mladih što je ostalo u ovoj prčiji otići će momentalni,a nama ostaju Nepalci,Indijci itd.

  • netkotreči 27.02.2024.

    Borbu za domovinu neče ni vidit, poslat če ih u Ukrajinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare