Obavijesti

News

Komentari 160

Što mlade čeka na vojnom roku? Trajat će tri mjeseca, a naučit će baratati pješačkim naoružanjem

Što mlade čeka na vojnom roku? Trajat će tri mjeseca, a naučit će baratati pješačkim naoružanjem
2

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno

VIDEO

Za stvaranje nove mlade vojske odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, potvrđeno nam je u MORH-u. Navode kako se za još za dvije lokacije rade procjene, a razmatraju se vojarne u Vukovaru, Udbini, Benkovcu i Dugom Selu. Dio tih vojarni nedavno je temeljito preuređen, neke tek treba urediti, a potrebno je sagraditi i neke nove objekte za prihvat mlade vojske.

Vojni rok u Hrvatskoj: Odlučili koliko će trajati i kako će sve izgledati. Bit će u četiri grada
Vojni rok u Hrvatskoj: Odlučili koliko će trajati i kako će sve izgledati. Bit će u četiri grada

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno. Naglasak bi trebao biti na fizičkoj spremi i svladavanju temeljnih vojnih vještina, odnosno budući polaznici naučit će osnove baratanja pješačkim naoružanjem. Procjene su da bi godišnje na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a da bi njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi se preostali dio mogao zbog priziva savjesti pozvati na civilno služenje vojnog roka.

Prijedlog MORH-a i Glavnog stožera stiže mjesec i pol nakon što je premijer Andrej Plenković na pitanje o obaveznom vojnom roku u Hrvatskoj rekao da se od toga davno odustalo, ali da se razmatraju drugačiji modeli, odnosno kraći tečajevi.

- Sigurnosne okolnosti u svijetu, Europi, pa i našem susjedstvu su takve da svaka ozbiljna država, ozbiljno društvo vodi računa o onome što nam se zbiva u okruženju. Nije loše da MORH, što se već radi po konceptu s onima koji dragovoljno služe vojni rok, napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kojima bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju - rekao je tad premijer, koji je ministrima Ivanu Anušiću, Davoru Božinoviću i Tomi Medvedu dao mandat da osmisle koncept.

Ministar Anušić poručio: Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade...
Ministar Anušić poručio: Rastu vojničke plaće, bolji standard vojnika u  fokusu je ove Vlade...

Podsjetimo, služenje obaveznog vojnog roka Sabor je na prijedlog Vlade suspendirao 2008. godine. Glavni je razlog što je oko 70 posto novaka podnosilo zahtjeve za civilno služenje vojnog roka zbog priziva savjesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...