To je to što me zanima!

Što je prevozio ukrajinski avion koji je pao u Grčkoj? 'Unutra je bilo 11,5 tona oružja iz Srbije'

Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša, rekao je ministar u nedjelju
Vidi originalni članak

Osam ukrajinskih državljana, članova posade, poginulo je u padu teretnog aviona koji je u subotu navečer pao u Grčkoj. Ukrajinski teretni avion AN-12 prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja namijenjenog Bangladešu, rekao je u nedjelju srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović. 

Teret su činile minobacačke osvjetljavajuće mine i školske mine, a proizvođač oružja je tvrtka iz Srbije "Valir". Stefanović je odbacio navode da je oružje išlo za Ukrajinu te rekao kako je samo ukrajinska tvrtka vlasnik zrakoplova. Navode je ocijenio "zlonamjernim i štetnim" za Srbiju, koja iako je kandidat za članstvo u EU, odbija uvesti sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. 

PAD AVIONA 'Ukrajinski zrakopolov prevozio oružje iz Srbije u Bangladeš'

- Avion je poletio oko 20,40 sati iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda naše namjenske industrije krajnjem kupcu u Bangladešu. Kupac je bilo ministarstvo obrane Bangladeša - rekao je ministar.

On je naglasio da od 2016. godine nije izdana nikakva dozvola za naoružanje iz Srbije za Ukrajinu ili u Rusiju.

- Zrakoplovi kojim se transportira ta oprema velikog su kapaciteta i njih su prije svega proizvodili bivši Sovjetski Savez, a korisnici su Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. Ruski i bjeloruski zbog međunarodnih sankcija ne mogu prevoziti naoružanje, a ukrajinski se zbog situacije u toj zemlji ne mogu vraćati u Ukrajinu i tamo slijetati i angažirani su diljem svijeta za prijevoz te robe - rekao je Stefanović novinarima. 

ZATVORITE PROZORE Srušeni tereteni zrakoplov vjerojatno prevozio streljivo: 'Za dlaku je promašio kuće'

Denis Bogdanovich, direktor tvrtke Meridian čiji je zrakoplov, potvrdio je kako je u njemu bilo osmero članova posade, svi Ukrajinci, te dodao kako pad zrakoplova nije povezan s ratom u Ukrajini. 

'Kako nije pao na naše kuće?' 

Sam prizor pada zrakoplova bio je užasavajuć. Pilot je zbog problema s motorom zatražio hitno slijetanje na zračnu luku u Kavali, no nije uspio sletjeti. Prema snimkama pada, avion se zapalio već u zraku i pao u polje te eksplodirao. Pukom srećom nije pao na okolne kuće, no potrgao je električne stupove zbog čega su okolna sela ostala bez struje. Tijekom noći se čulo još nekoliko eksplozija. 

- I dalje se pitam kako nije pao na naše kuće - rekla je jedna svjedokinja, Aimilia Tsaptanova, grčkim novinarima, prenosi Reuters

- Sve je bilo puno dima, i čuo se zvuk koji uopće ne mogu opisati - rekla je. 

PRIJAVILI KVAR PA PALI VIDEO Pao teretni zrakoplov u Grčkoj. Letio je iz Srbije, nosio vojnu opremu? Zapalio se...

Grčke vlasti su na mjesto pada aviona poslale posebne timove, uključujući i vojsku, zbog eksploziva. Ljudima su rekli da ne prilaze i preporučili da ostanu u domovima te da zatvore prozore i vrata zbog dima. 

Jedan od vatrogasaca opisao je scenu. 

- Osjećao sam kako mi usnice gore. Bijela prašina je bila posvuda u zraku - rekao je. 

Nakon ispitivanja čestica rezultati su pokazali kako se ne radi o radioaktivnom ili biološki opasnom materijalu. 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • lolita 29 18.07.2022.

    ne znate sta je bilo na onom dronu sto je pao u sred zagreba a ne sta je ovaj avion prevozio..

  • bcelija 18.07.2022.

    Ukrajina je izgubila avion i novac. Srbija je dobila novac i riješila se zastarjelog oružja. Putinova simultanka. Šah - mat. Putin je sve znao i Vučko je sve znao. Izdana je Ukrajina.

  • MaKe16 18.07.2022.

    Gle koje li slučajnosti: rusko-srpski humanitarni centrom u Nišu (pdakle je avion i polerio) sigurno nije pojma imao što mu se pred nosom dogadja

Komentiraj...
Vidi sve komentare