To je to što me zanima!

Stranka Pametno: U Hrvatskoj će se ubrzo liječiti samo bogati

Vidi originalni članak

- Ova Vlada nam svaki dan pokazuje kako prevariti birače: prije izbora su im bila ‘puna usta naroda’, a sada provode tzv. reforme, samo za odabrane. Povećanje cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za čak 30 posto je najnoviji i katastrofalan primjer, a u Hrvatskoj će se uskoro liječiti samo bogati - kažu u stranci Pametno koju vodi Marijana Puljak.

Zalažući se za političko odlučivanje temeljeno na činjenicama i dokazima te za solidarno financiranje zdravstva, široku dostupnost zdravstvenih usluga i preventivnu zdravstvenu zaštitu, Pametno odbacuje namjere ministra zdravlja, a koje, kako kažu, idu u smjeru legaliziranja sive ekonomije i omogućavanja moderne zdravstvene skrbi samo bogatima.

Podsjećaju kako su u svom programu jasno identificirali neefikasnu organizaciju i upravljanje zdravstvenim sustavom kao područja koja treba žurno unaprijediti, a što je pokazano i pozitivnim promjenama koje su efikasno i brzo implementirane od, primjerice, nove uprave KBC-a Rijeka predvođene prof. dr. sc. Davorom Štimcem.

Pametno se u svom programu, među ostalim, zalaže za:

- zadržavanje principa solidarnosti i dostupnosti u javnom financiranju zdravstvene zaštite,

- unaprijeđenje učinkovitosti i djelotvornosti trošenja javnog novca u zdravstvu,

- uvođenje neovisne kontrole kvalitete svakog odjela,
- primjenu akreditacijskog postupka vanjskog vrednovanja zdravstvenih ustanova,

- depolitizaciju i profesionalizaciju rukovodećeg kadra zdravstvenih ustanova za menadžersko upravljanje.

Pametno, posebno, još jednom naglašava da sve promjene i prilagodbe u sustavu zdravstva treba temeljiti na politički neovisnim stručnim mišljenjima, uz stalnu kontrolu kvalitete i primjenu ekonomskih evaluacija. Nitko nije tako bogat da ne bi trebao pametno ulagati u zdravstvo! 
 

Idi na 24sata

Komentari 48

  • teri2602 31.03.2016.

    Da li se povodom ove najave sramotnog povećanja cijene dopunskog osiguranja uopće javio kojom riječju MOST kao koalicijski partner Domoljubne???????????

  • lidija bačić 31.03.2016.

    Stranka " Pametno" ? Marijana Puljak, uža i šira rodbina.

  • Kor - Jan - Dar 31.03.2016.

    BASNA iz Hrvatske - Svekoliko građans..., pardon goveda, širom lijepe naše izrazila su strahovanja da su političari totalno zaboravili na njih s obzirom na činjenicu da ih još nijedan političar nije posjetio i pomazio. Goveda naime strahuju da je neka druga vrsta stoke zauzela njihovo mesto u svakodnevnom "radu" političara. .Svi se pitamo što se događa. Do sad se znalo da je maženje goveda i slikanje sa njima obavezan dio aktivnosti svakog političara. Dugo već čekamo da netko dođe sa kamerama, da pozira sa nama i da obeća našim gazdama da će biti bolje, ali se niko ne pojavljuje. Svakog dana izvirujemo iz štale u nadi da će nas se neko setiti – rekla je krava Šarulja iz sela simboličnog imena - Apatija kod Ludbrega. Bik Josina iz sela Gornja Gnojnica, kod Cetingrada u Karlovačkoj županiji misli da su ovce sad puno popularnije kod političara, i da su ovce zauzele mjesto njih, goveda u političkom,,, nazovimo ga radu.,,," Političari dobro znaju da su izbori svakih 4 pet godina i da ne mogu računati na izborni uspjeh ako ne posvete malo pažnje stoci, a ovce im zbog karaktera odgovaraju puno više nego goveda jer je sa njima lakše manipulirati. Goveda su već previše puta iskoristili, pa se sada se okreću ovcama" – izjavio je Josina. Ujedno, on je mišljenja da goveda i nisu zaslužila ništa bolje, te je dodao: "Tako nam i treba kada smo dozvolili da političari od nas rade majmune,"...............Opaska. moje malenkosti. Nadam se da se nećete uvrijediti, i veseli mi i zdravi bili.

Komentiraj...
Vidi sve komentare