To je to što me zanima!

'Slijedi usklađivanje mirovina, evo kada ćete one postati veće'

Nakon rekordne inflacije - od 1. srpnja slijedi i rekordno usklađivanje mirovina
Vidi originalni članak

Inflacija ili stopa rasta potrošačkih cijena ne posustaje i prema objavi Državnog zavoda za statistiku (DZS) u lipnju iznosi rekordnih 12,1 posto na godišnjoj razini.

Hrvatska stranka umirovljenika poslala je priopćenje medijima.

IZVJEŠĆE EUROSTATA Inflacija u eurozoni, Hrvatskoj i EU u lipnju na rekordnoj razini

Prenosimo ga u cijelosti:

​Tako imamo sada za potrebe izračuna polugodišnjeg usklađivanja mirovina od 1. srpnja konačnu stopu potrošačkih cijena za prvo polugodište 2022. godine u odnosu na prethodno polugodište, koja iznosi 5,9 posto. Danas je DZS objavio iznos prosječne bruto plaće za svibanj koja iznosi 10.440,00 kuna. Prema tome za razdoblje od siječnja do svibnja 2022. godine u odnosu na razdoblje srpanj-studeni 2021. godine stopa rasta bruto plaća iznosi 6,1 posto. Iz ovih javno dostupnih i poznatih podataka prema formuli usklađivanja u omjeru 70:30 u ovom trenutku postotak usklađivanja mirovina iznosi 6,04 posto. To je privremeni postotak usklađivanja mirovina, jer će DZS 19. kolovoza objaviti prosječnu plaću za lipanj i tek onda ćemo imati konačan postotak usklađivanja mirovina. Dakle, umirovljenici će rekordan iznos usklađivanja mirovina primiti u rujnu, na mirovini za kolovoz, kao i zaostatak za srpanj!

Idi na 24sata

Komentari 7

  • TAKE IT BACK 21.07.2022.

    Koji je ovo podmukli način mazanja očiju, ili laganja. Zašto se to zove usklađivanje? Razmak ostaje isti i tro odnos 70-30. Dakle ne radi se o usklađivanju. Vraćaju oteto i to samo za dva mjeseca. Zašto mirovine ne porastu u istom mjesecu u kojem su porasle i plaće?

  • pepok 20.07.2022.

    Izracunali prosjecnu placu u Hr. 10.440kn??????????????????????????????????????????????????????????

  • klincek123 20.07.2022.

    simboličnih 7.53 kn

Komentiraj...
Vidi sve komentare