To je to što me zanima!

Stravičan napad u Crnoj Gori: Članu LGBT-a urezali križ na prsa

Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene ozljede u predjelu genitalija, iscrtan mu je križ u predjelu grudi, ukraden novac i sat, napisala je Bojana Jokić na svom Twitteru
Vidi originalni članak

Nepoznate osobe napale su u Crnoj Gori pripadnika LGBT zajednice i urezale mu križ na prsima, objavila u četvrtak predsjednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić, dok istodobno sa svih relevantnih adresa u Crnoj Gori stižu osude tog stravičnog zločina.

Napad se, kako je priopćila Jokić, dogodio u srijedu navečer ispred obiteljske kuće mladića koji je želio posjetiti majku.

- Sinoć je napadnut član LGBT Foruma Progres, oštrim predmetom su mu nanesene ozljede u predjelu genitalija, iscrtan mu je križ u predjelu grudi, ukraden novac i sat - napisala je Jokić na Twitteru apelirajući na nadležne organe da što prije pronađu napadače.

UBIO 10 LJUDI Osudili počinitelja napada kombijem u Torontu 2018., prijeti mu doživotni zatvor

Crnogorska policija ubrzo se oglasila navodeći u priopćenju da poduzimaju intenzivne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja napada.

- Policijsko – tužilačke aktivnosti po ovom predmetu su u tijeku - priopćeno je iz policije.

Opća osuda napada

Sinoćnji napad osudili su crnogorski državni dužnosnici, veleposlanstva SAD-a i EU-a u Podgorici, nevladine udruge ali i Srpska pravoslavna crkva.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, osuđujući napad, poručio je da zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa.

- Razlog napada mora biti istražen, a počinitelji procesuirani - naveo je Krivokapić.

NAPAD NOŽEM U Švedskoj izbodeno osmero ljudi, sumnja se na terorizam

Ombudsman Siniša Bjeković, nakon što se u razgovoru s predsjednicom LGBT Foruma Progres upoznao s detaljima događaja, rekao je kako je 'ljudski uznemiren i užasnut činjenicom da bilo koje osobno svojstvo može biti povod za ovakav zločin iz mržnje'.

Bjeković je podsjetio u priopćenju da su pripadnici LGBTIQ populacije već duže vrijeme izloženi govoru mržnje, uznemiravanju i napadima na internetu.

- Sada se takva atmosfera prenijela na ulice i to je nešto što je nedopustivo i čemu se kao društvo moramo suprotstaviti - poručio je Bjeković

SUD GA KAZNIO Udarao fotoreportera po ruci i vikao: 'Šta slikaš, p...a ti materina! Uhvatit ću te, g...o!'

Osuđujući sinoćnji događaj šefica Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Oana Cristina Popa, priopćila kako je užasnuta sinoćnjim napadom, te je skrenula pažnju crnogorskim organima da „mora postojati nulta tolerancija na bilo koji vid nasilja prema ranjivim grupama“.

- EU očekuje brzu i efikasnu istragu napada, kao i da počinitelji budu privedeni pravdi - napisala je Popa na Twitteru.

Napad je osudilo i američko veleposlanstvo u Podgorici te brojne nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima ali i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.   

Podgorički paroh Nikola Pejović, osudio je napad kao neljudski i anticivilizacijski čin.

- S najvećim gnušanjem i prezirom kao svećenik i pravoslavni krišćanin osuđujem ovakav neljudski i anticivilizacijski čin. Križ koji je simbol ljubavi prema bližnjima, naročito onima koji su drugačiji, postao je u ovom slučaju znak hule na Boga ljubavi koji raspet na križu svima oprašta i raširenim rukama grli cio svijet - naveo je Pejović u priopćenju izrazivši nadu da će, kako je rekao, nadležni organi uraditi sve što je potrebno da se pronađu počinioci i odgovaraju za svoja nedjela.

U BRIXTONU Dječak (16) vozio se na biciklu, a onda su ga izboli nožem - bespomoćno je dozivao 'mama'

Prva parada ponosa u Crnoj Gori održana je sredinom 2013. u Budvi kada je tridesetak sudionika parade osiguravalo 400 policajaca. Protivnici defilea LGBT populacije ipak su uspjeli da se probiju do sudionika gađajući ih kamenjem i bocama, tako da su morali biti evakuirani.

Krajem iste godine nova parada ponosa održana je u Podgorici, gdje su također zabilježeni manji incidenti. Od tada se Pride održava u Crnoj Gori uz velike mjere sigurnosti i uglavnom bez incidenata.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 26.05.2021.

    kud na prsa? Tam se ne vidi. A na čelu se vidi.

  • 05.03.2021.

    Ne opravdavam ove, ali kakvo smo društvo postali da grupice imaju političku i policijsku zaštitu jer moraju na ulici vikat da igraju za drugu ekipu, ja volim ljepši spol žene pa da hodam po ulici i to vičem dobil bi prijavu za remečenje javnog reda i mira ili bi mi rekli da nisam normalan, lijepo smo društvo postali

  • 04.03.2021.

    Ti koji su urezali križ u mladićevu kožu nisu primjer nikakvih vjernika nego sadista.... sad neka mladićev dečko u čelo ureže  *polni ud u čela takvih "vjernika"... 

Komentiraj...
Vidi sve komentare