To je to što me zanima!

Stričak dobio 8,5 godina za smrt majki i dvoje djece

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Zadar: Vozač Miljenko Stričak kamionom je bez zaustavljanja u tunelu "pomeo" kolonu auta. Sudac je odredio da Stričak odmah ide u pritvor
Vidi originalni članak

Općinski sud u Zadru osudio je Miljenka Stričaka (26) na osam i pol godina zatvora zbog izazivanja nesreće u tunelu 'Ledenik'. Odmah ide u pritvor.
Podsjetimo, pod kotačima kamiona tvrtke C.T.K. koji je 28. srpnja 2006. vozio Miljenko Stričak (26) iz Brezničkoga Huma poginuli su Jadranka Matešić Marković (45) sa sinom Mihaelom (11) i njena prijateljica Zdenka Kuhta (49) sa kćeri Ines (15). Stričak je tog kobnog dana sa gotovo sto na sat uletio u tunel Ledenik i doslovno pomeo kolonu ispred sebe.

PROPUSTI TIJEKOM OČEVIDA
Od samoga očevida „slučaj Ledenik“ bio je obilježen nizom propusta, među ostalim, iz kabine tegljača namjerno je iščupan i oštećen tahografski uređaj iz kojega je nasilno izvađen tahografski listić koji nije nađen. Policija je priznala da je bilo propusta tijekom očevida, no ustvrdili su da to nije utjecalo na podnošenje kaznene prijave. Nagađalo se i da zadarski istražni sudac Milan Pečina nakon nesreće nije dao nalog za vještačenje tegljača i ostalih vozila koja su sudjelovala u nesreći. Vrlo brzo u istrazi ga je zamijenio kolega Vladimir Mikolčević, koji je Stričku odredio jednomjesečni pritvor, dok se ne ispitaju svi svjedoci i ne utvrde relevantne činjenice.

JAVNOST I NOVINARE ISKLJUČILI IZ SUDSKOG POSTUPKA
Krajem listopada 2006. ŽDO je podiglo optužnicu protiv Strička, u kojoj ga tereti za kazneno djelo izazivanja teške prometne nesreće sa smrtnim posljedicama s neizravnom namjerom, te za krivotvorenje isprave s obzirom da je na tegljač bila priključena prikolica s nepripadajućim registracijskim oznakama. Maksimalna kazna za to kazneno djelo je 10 g. zatvora. Stričak je na optuženičku klupu Općinskoga suda u Zadru sjeo tek krajem travnja 2007. Sucu Borisu Radmanu, koji mu je doslovno čitao riječ po riječ teksta optužnice, višekratno je odgovarao kako je ne razumije. Sudska vještakinja tada ga je u stanci suđenja vještačila oko sat vremena i ustvrdila kako je raspravno sposoban. Međutim, Stričak se tri dana kasnije nije pojavio pred sucem, a njegov odvjetnik Željko Olujić kao razlog je naveo pokušaj samoubojstva i Stričkovu hospitalizaciju. Vrlo brzo Stričak je proglašen procesno nesposobnim, a na ruku mu je išla i činjenica da je sudac Boris Radman u međuvremenu prešao na Županijski sud u Zadru. Novi sudac Marijan Bitanga značio je i nov početak postupka. Tako je "slučaj Ledenik" mirovao sve do 15. siječnja 2008. Na prvom Stričkovu pojavljivanju pred sudskim vijećem, novinari i javnost bili su tek par minuta. Njegov je branitelj predložio isključivanje javnosti i novinare prozvao za linč njegova branjenika, a sudsko vijeće je prijedlog prihvatilo.

OBITELJI POGINULIH NISU OSJETILI STRIČAKOVO KAJANJE
Nakon toga informacije o tijeku sudskoga postupka novinari su dobivali na kapaljku, a rasprave su nerijetko bile odgađane - što zbog Stričkove bolesti, što iz drugih razloga. U međuvremenu ga je naš čitatelj uhvatio okom kamere kako se uz pivo zabavlja u kafiću sa prijateljima. Stričak se pokajao tek prije nekoliko dana, tijekom iznošenja obrane. Obitelji poginulih u njegovu glasu, kažu, nisu osjetili iskreno kajanje i ispriku.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • user_21090 24.09.2008.

    Nije to namjerno uradio,sigurno se kaje.Treba ga pitati što mu je rekao gazda kad je krenuo na put? Sigurno je bilo POŽURI!!!Žao mi je obitelji stradalih,ni sto godina zatvora ne bi vratilo njihove najmilije,a ni njemu sloboda ništa ne znaći,jer se sigurno u mislima uvijek vraća na taj stravićan događaj,treba tako cijeli život živiti.

  • malaysia 24.09.2008.

    sto se bunis, stoko sitnog zuba. mali nije morao dobit niti jedan dan zatvora, nego njegov gazda, a kad nam je i lijepa nasa takva, koliko bi morali dobiti hadfezeovci koji su pokrali sve uz blagoslov tog istog pravosuđa, na koje se , vi stoko sitnog zuba sada toliko zalite, fuj, licemjeri jedni

  • mekana 23.09.2008.

    Dakle, amelie7... Upali mozdane vijuge na trenutak. Vjerovatno aludiras na dr. Simica kada spominjes\" 9 god. za korupciju, a nitko nije strtadao\". Zamisli da je netko iz tvoje obitelji smrto bolestan, ceka organ za presadivanje i on mu je sansa za prezivljavanje... Na listi je i ceka... Ceka... Ali nikako da doceka jer svako malo uleti netko sa parama pa progura nekog svog. Sto mislis o tom scenariju? Nemoguc? Malo misli! A sto se tice Stricekove kazne... Sto reci?! Jos jedan uspijeh naseg sudstva. Govno ce izaci za koju godinu zbog dobrog vladanja, a cetiri zivota su zauvijek ugasena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare