To je to što me zanima!

Stručnjaci o nizu potresa koji su pogodili Jadran: 'U aktivnijoj fazi smo. Ugrožene dvije zone'

Profesor Mihanović s Građevinskog fakulteta u Splitu kaže da Jadran nije tako potresno ugrožen i da su samo u zoni Palagruže i Jabuke mogući jaki potresi. Fiket dodaje da smo u aktivnijoj seizmičkoj fazi
Vidi originalni članak

Niz potresa osjetio se noćas i jutros u Jadranskom moru, s najsnažnijim udarom od 4,2 Richtera. Seizmolog Tomislav Fiket za N1 kaže da smo u seizmički aktivnijoj fazi i da je aktivno kod Visa i Vrlike. 

- Ali u prosjeku, kad gledamo cijelu zemlju, ništa drastično se ne događa - kazao je.

Profesor Ante Mihanović s Građevinskog fakulteta u Splitu za HTV je ispričao da Sredozemljem prolazi sudar afričke i indoeuropske tektonske ploče. 

- Sve što se događa je u okviru nama poznatog, sam jadranski dio nije toliko potresno ugrožen i podaci govore da tamo u biti nema jakih potresa, osim na dvije lokacije, zona Palagruže i zona Jabuke - kaže Mihanović.

NASTAVLJAJU SE PODRHTAVANJA Jadransko more uzdrmao novi snažan potres od 4,2 Richtera

Rekao je i da potres od 5,5 Richtera, kakav je bio prije tri dana, spada u rijedak potres koji se događa jednom u 500 godina. 

- Što se tiče povratnog perioda, mala je vjerojatnost da će se dogoditi jači potres. Njegov učinak je minoran za nas, samo je Palagruža bila potresena tako da nekih posebnih šteta nema, osim našeg straha - kaže Mihanović.

Idi na 24sata

Komentari 79

  • matalan 31.03.2021.

    potresomani i epidemimimi čitači iz graha dvije su tarot struke..može biti ako bude..

  • temida prva 31.03.2021.

    znači.....netko već sad puca da se turistička sezona sj€b€ do kraja jer zastrašivanje covidom prošle sezone nije baš dalo rezultate...moguć razoran potres s tsunamijem i virusom, možda upali.....bravo, bravo...

  • temida prva 31.03.2021.

    koliko je vidljivo, stručnjak Fiket je stručnjak jedino za špek i masne kobase

Komentiraj...
Vidi sve komentare