To je to što me zanima!

Stručnjaci: O plinu ubojici ne znamo apsolutno ništa

U prostoriji koja služi kao garderoba još uvijek leže tijela radnika. Isključili su mogućnost da se radi o plinu iz gradskih cijevi, metanu i monoksidu
Vidi originalni članak

Stručnjaci još ne znaju koji je plin ubio Slavena Oblizala (45) i Branislava Markuša (53), radnike tvrtke Portun ferrum u Priobalnoj ulici na zagrebačkom Jankomiru. Ni 24 sata od trovanja istražitelji nisu mogli ući u podrum i izvući trupla preminulih radnika. Uspjeli su uzeti tek uzorke plina, a rezultati analize se još čekaju. U podrumu je koncentracija kisika dugo bila nula posto, kasnije se popela na 4,9. No i to je smrtonosna razina. Unatoč tome što su provjetravali prostorije i upuhivali kisik, nepoznati plin ga je “gutao”.
- Nešto plazi uz tlo, neki plin koji ne možemo detektirati i o čijim svojstvima ništa ne znamo - kaže dr. Franjo Plavšić, šef Hrvatskog zavoda za toksikologiju.
Poznato je jedino da su radnici u subotu u 12.50 sišli u podrum po završetku radnog vremena i ušli u garderobu. Srušili su se, a za njima je ušao i treći, Branimir Sokolić (35). Pokušao je izvući kolegu, ali mu je pozlilo pa je izašao i pozvao policiju. Uskoro su krim-policajac i policajka došli na teren. Utrčali su u prostorije tvrtke, ali je i njima pozlilo. Krajnjim su naporom izvukli Branimira pa je Hitna sve troje odvezla u bolnicu. Zadržali su ih tijekom noći i u nedjelju pustili.
- Teško nam je. Moj suprug je u subotu imao drugi rođendan. Čim je ugledao kolege, pozlilo mu je. Srećom, uspio se izvući - kazala je Magda Sokolić (32), Branimirova supruga. Dodala je i kako su se družili s obitelji Markuš, a s obitelji Oblizalo bili su dobri prijatelji.
- Pili smo kave, djeca su nam se družila. Teško nam je zbog gubitka dva prijatelja - kazala je potresena Magda.
Branimir je već desetak godina u tvrtki Portun ferrum. Radi kao vozač viličara, a njegovi preminuli kolege su radili u administraciji, pisali su narudžbe, bilježili prijem robe, izdavali račune. Preminuli Slaven Oblizalo ima četverogodišnju kćer, a Markuš dvije odrasle. Nedavno je dobio unuku.

S NESTRPLJENJEM ČEKAJU ODGOVORE
Ozlijeđeni radnik Branimir S. iz bolnice je u nedjelju došao pred tvrtku. Bio je tužan i u šoku.
- Ne znam što se dogodilo, uopće to ne mogu shvatiti. Pa ni stručnjaci još ne znaju o kakvom je plinu riječ – rekao nam je. S Branimirom je vijesti istražitelja o uzroku nesreće ispred tvrtke čekala i supruga Slavena O., jednog od preminulih radnika.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • zed_zed 19.09.2010.

    šef zavoda za toksikologiju kaže da možda nikad neće otkriti koji je to plin!! sramota - pa već su trebali uzeti uzorak zraka - preminule izvaditi i napraviti obdukciju. a oni - čakaju da se sve rasčisti i - nikom ništa.

  • ieleja 19.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • be yourself 19.09.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare