To je to što me zanima!

Stručnjaci uvjeravaju: Grčki kaos ne ruši vrijednost kune

Šanse za izlazak Grčke iz eurozone su 75 posto. Stručnjaci kažu da se Hrvati ne moraju brinuti. Posljedice će se slomiti na Grčkoj, uvjeravaju stručnjaci
Vidi originalni članak

Zbog sve većeg kaosa u Grčkoj, vrijednost eura u svijetu pada. U Hrvatskoj zadnjih dana njegova vrijednost raste. Stručnjaci kažu da je to zato što je kod nas euro vezan uz kunu, a u svijetu uz dolar. Kuna je stabilnija nego prije te nema, kažu, razloga za nikakvu zabrinutost.

- U ovoj fazi posljedice krize će se uglavnom slomiti na Grčkoj. U Hrvatskoj imamo prilično zatvoren sustav, u financijskom smislu smo dosta stabilni. Građani se ne trebaju bojati da će im rata kredita porasti - objasnio je Branimir Lokin, ekonomski analitičar i član Savjeta HNB-a te dodao da bi vanjsku krizu s eurom mogli osjetiti hrvatski uvoznici i izvoznici jer oni posluju s eurima čija je vrijednost vezana uz dolar.

Izađe li Grčka iz eurozone, negativne posljedice će osjetiti ostale članice.

- Svi smo vrlo zabrinuti. Bojimo se da ćemo se vratiti drahmi. Imam osjećaj da se nalazimo u vremenu pred početak rata - kratko je prokomentirala Grkinja izlazeći iz banke, sretna što je spasila ušteđevinu u eurima.

Od početka tjedna Grci su iz banaka povukli više od milijardu eura. Ostave li ih u bankama, mogli bi biti prisiljeni na promjenu valute u drahme, čija bi vrijednost mogla pasti za 40 posto. Eure čuvaju u domovima, privatnim trezorima ili polažu u banke u inozemstvu. Dodatnu paniku izazvala je vijest da je Europska središnja banka dijelu grčkih banaka prestala posuđivati novac te im prijeti propast.

Financijski stručnjaci prognoziraju da će banke zbog naglog povlačenja ušteđevina ostati bez novca. Neće moći davati kredite, što će se negativno odraziti na gospodarstvo i Grčku povući dublje u krizu. Stručnjaci predviđaju masovni egzodus mladih.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • burazdanny 18.05.2012.

    ooooh NEIN.......

  • ops 18.05.2012.

    Sto je babi milo to joj se i snilo. Samo da ne bude rata a mirise na to.

  • modiljani 18.05.2012.

    Ljudi,, pljačkaju nas i porobljavaju. Prvo će pokupovati sve naše zlato, a potom će nam pokupovati nekretnine kada više nebudemo mogli plaćati što se već i sada događa, i tada postajemo robovi, nažalaost. NE u EU. Nadam se da ćre se raspasti uskoro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare