To je to što me zanima!

Stručnjak: 'Broj potresa se u Hrvatskoj udvostručio’

Podivljala priroda: Stručnjaci se slažu da će se zemlja tresti sve više. Hrvatsku su prošle godine pogodila 66 potresa. To je duplo više nego inače
Vidi originalni članak

Snažan potres od 6,4 stupnja po Richteru uzdrmao je južni dio Tajvana u četvrtak rano ujutro. Ozlijeđeno je najmanje 12 ljudi, koje su spasioci brzo izvukli iz srušenih zgrada. Uglavnom je riječ o lakšim ozljedama. Upozorenje za tsunami ovoga puta nisu izdali. Katastrofalni potres pogodio je u subotu Čile i odnio 800 života, a samo četiri dana kasnije državu su uzdrmala još dva veća potresa i desetak manjih. Oni, srećom, nisu napravili veću štetu.
Potres jačine 6,1 stupanj po Richteru pogodio je u utorak sjeverni dio Filipina, a nekoliko sati kasnije tresli su se Kirgistan i Turska. Manji potres zatresao je u četvrtak Mostar, a osjetio se i u Širokom Brijegu. Nitko nije ozlijeđen. Imao je tri stupnja po Richteru.
- Zemlja je još prije godinu dana ušla u razdoblje pojačane seizmičke aktivnosti, odnosno period jakih potresa. Takva razdoblja nisu neuobičajena, ali nažalost, mogu potrajati nekoliko godina. Moguće je čak od pet do deset godina - rekao je talijanski meteorolog Gianpaolo Giuliani, koji je u ožujku prošle godine uz pomoć svog detektora upozorio da će Italiju pogoditi snažan potres, što se i dogodilo u gradu L’Aquila.
Hrvatski seizmolog Vlado Kuk tvrdi kako se ne može protumačiti zašto ponekad nastupaju faze razornih potresa. Dodao je kako su Hrvatsku prošle godine pogodila čak 66 potresa, a to je duplo više nego inače. Priobalni dio naše zemlje najviše je izložen potresima, slažu se stručnjaci. Taj dio zove se Jadranska platforma i neprestano se pomiče, a potom dolazi i do potresa.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • -mrvica- 04.03.2010.

    Eto malo po malo Nostradamus sve pogađa......crno nam se piše

  • drug Tito_1 04.03.2010.

    valjda je i to neki biznis , potresi produkt kapitalizma...

  • mrki100 04.03.2010.

    Budite spremni očekujemo uskoro udar i mi.........ali šta je tu je ne može se pobjeć od toga.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare