To je to što me zanima!

Suci najavili bijeli štrajk: Radit će samo na hitnim predmetima!

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme, priopćila je sudačka udruga
Vidi originalni članak

U priopćenju nakon današnje sjednice upravni odbor UHS-a izvijestio je da ustraje kod zaključaka sa Zbora UHS-a od 31. ožujka i sjednice upravnog odbora od 25. travnja, nakon koje su objavili da ne prihvaćaju prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća.

ORIANA IVKOVIĆ NOVOKMET: 'Građani imaju pravo znati koga koliko plaćaju, Top 10 plaća iz proračuna Vlada mora objaviti'

Navode i da su odlučili o poduzimanju "mjera upozorenja" prema kojima se od 8. do 19. svibnja odgađaju "sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta".

Također, u tom razdoblju održavat će se sjednice vijeća u drugostupanjskim postupcima, ali se osim u hitnim predmetima neće otpremati odluke.

- Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme - priopćila je sudačka udruga.

KRITIKE U SABORU Oporba o najavljenoj Vladinoj poreznoj reformi: 'Ma nije to nikakva reforma, to su mrvice'

Ministarstvo je prošlog tjedna priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

UHS je prije toga odbacio navode da je došlo do dogovora oko povećanja plaća između predstavnika ministarstva i sudaca članova radne skupine.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u utorak da ne zna hoće li suci biti u štrajku, ocijenivši kako štrajkanje ne bi trebalo biti primjereno sudačkom pozivu. No, ustvrdio je kako se ne može isključiti da će suci za tim posegnuti u borbi za povećanje plaća.

MIZERNA PLAĆA Prosvjedi na splitskom KBC-u: 'Da je neka normalna plaća možda bi kadar došao raditi'

Ministarstvo pravosuđa i uprave planiralo je povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • nnjmkd 18.01.2024.

    Kako ih nije sram!!!!! Za ono što rade i koliko rade i preplaćeni su 😱

  • KEŠŠ 04.05.2023.

    Problem je nerad po sudovima. Ne rade dnevno dulje od 4 sata. Na posao dolaze od 8 do 9 sati. Pauza od 11 do 12 sati. Kući se ide u 14 sati. Tako i u državnom odvjetništvu. I to svi građani vide. A to vraćanje predmeta sa viših na općinske sudove. Kaže mi prijatelj odvjetnik da suci županijskih sudova sve češće traže da ponovljena suđenja sude drugi suci jer su prve prvostupanjske presude nakaradne . I takve nagraditi sa dodatnih 700 eura. Bravo za ministarstvo. Nisam čuo da je ijedan sudac otišao sa svoga mjesta. Znaju oni da bi negdje drugdje morali raditi. I u mirovinu sa 65 godina obvezno. Imamo strašno puno mladih pravnika koji bi bili bolji i provodili zakon poštenije.

  • melin51 03.05.2023.

    Sva srećća dosad nisam trebao sud pa ne znam što je to hitan predmet u sudstvu. Mislio sam da se predmeti rješavaju po datumu kad su zaprimljeni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare