To je to što me zanima!

Ipak je izbjegao smrtnu kaznu: Osudili ga na doživotni zatvor

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bivši egipatski predsjednik osuđen je za ubojstva 850 prosvjednika tijekom ustanka protiv njegove 30-godišnje vladavine. Rekao je na sudu kako se ne osjeća krivim
Vidi originalni članak

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) osuđen je danas na doživotni zatvor zbog ubojstava prosvjednika u 18-dnevnom ustanku nakon kojeg je svrgnut s vlasti. Bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli dobio je istu kaznu, dok su njegovi sinovi Gamal i Alaa oslobođeni optužbe za korupciju, javlja CBS

Sudac je u obrazloženju rekao kako je Egipat 30 godina pod Mubarakovim režimom bio u mraku.

Nakon presude u sudnici su izbili nemiri, a ispred je oko 5000 policajaca čuvalo ulaz od stotina prosvjednika i rodbine ubijenih. Okupljeni su mahali zastavama i uzvikivali parole protiv bivšeg diktatora, a neki su njegovu sliku gazili na cesti. Mnogi su negodovali jer nije dobio smrtnu kaznu.

- Ne želim ništa manje nego smrtnu kaznu. Sve osim toga ne bi smirilo situaciju i ponovno bi izbila revolucija, rekao je Hanafi el-Sayed, čiji je 27-godišnji sin ubijen u Arapskom proljeću. 

Mubarak je oko 9.30 sati stigao na sud helikopterom. Bio je odjeven u svijetlo smeđe odijelo, a ležao je na bolničkim krevetu i u kavezu mirno slušao presudu. Njegovo je zdravlje stalno bilo predmetom nagađanja, pa se govorilo da pati od srčanih problema i da boluje od karcinoma, no to je opovrglo ministarstvo zdravstva.

Suđenje je trajalo 10 mjeseci. Krajem veljače sud je saslušao zaključne riječi odvjetnika i njihovih branjenika u procesu protiv bivšeg egipatskog čelnika i drugih visokih dužnosnika. Mubarak je rekao da nema što dodati obrani koju je iznio njegov odvjetnik. 

Osim njega sudilo se i bivšem ministru unutarnjih poslova i još šestorici visokih dužnosnika policije. Svi su se izjasnili nevinima. Još se jednom pomagaču, tajkunu Husseinu Salemu, sudi u odsutnosti. Tužiteljstvo je za Mubaraka, Adlija i još četvero optuženih tražilo smrtnu kaznu.

Zaključnog dana suđenja Habib al-Adli je rekao da su ubijanja bila djelo stranih urotnika koji su s krovova pucali na prosvjednike kako bi izazvali sukob s policijom. Dodao je kako je njegova policija primjenjivala samo međunarodno prihvaćene metode u postupanju tijekom prosvjeda. 

Ova presuda dolazi u vrijeme velikih političkih tenzija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u kojima se za fotelju bore bivši Mubarakov premijer Ahmed Shafiq i kandidat Muslimanske braće Mohammed Morsi. 

- Nema pravde u Egiptu sve dok vlada isti režim. Ništa se nije promijenilo - komentirao je jedan od prosvjednika Ali el-Genadi, čiji je sin ubijen.

Idi na 24sata

Komentari 54

  • čiji smo 03.06.2012.

    doobro, sad bumo i,mali američke piramide,engleske sfinge itd ...jbt što je svijet glup demokracija na zapadnoekonomski način ;)

  • zmaja- 03.06.2012.

    Eto još jedna država "oslobođena" od "tiranije"...tko je slijedeći na redu??

  • jabuka5 02.06.2012.

    o jadnika ,niko ga ne voli ,,,pa to je strašno,bolje da ga zatvore doživotno ,,,pa neka se kaje ,,,ima kada ,,,,mislim da ne treba nikom oduzimati život, več umjesto toga DOŽIVOTNA ROBIJA,,,nije trebao vladati ,,,kad ga narod nije htio ,JADNIK,,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare