Obavijesti

News

Komentari 54

Ipak je izbjegao smrtnu kaznu: Osudili ga na doživotni zatvor

Ipak je izbjegao smrtnu kaznu: Osudili ga na doživotni zatvor
9

Bivši egipatski predsjednik osuđen je za ubojstva 850 prosvjednika tijekom ustanka protiv njegove 30-godišnje vladavine. Rekao je na sudu kako se ne osjeća krivim

VIDEO

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (84) osuđen je danas na doživotni zatvor zbog ubojstava prosvjednika u 18-dnevnom ustanku nakon kojeg je svrgnut s vlasti. Bivši ministar unutarnjih poslova Habib al-Adli dobio je istu kaznu, dok su njegovi sinovi Gamal i Alaa oslobođeni optužbe za korupciju, javlja CBS

Sudac je u obrazloženju rekao kako je Egipat 30 godina pod Mubarakovim režimom bio u mraku.

Nakon presude u sudnici su izbili nemiri, a ispred je oko 5000 policajaca čuvalo ulaz od stotina prosvjednika i rodbine ubijenih. Okupljeni su mahali zastavama i uzvikivali parole protiv bivšeg diktatora, a neki su njegovu sliku gazili na cesti. Mnogi su negodovali jer nije dobio smrtnu kaznu.

- Ne želim ništa manje nego smrtnu kaznu. Sve osim toga ne bi smirilo situaciju i ponovno bi izbila revolucija, rekao je Hanafi el-Sayed, čiji je 27-godišnji sin ubijen u Arapskom proljeću. 

Mubarak je oko 9.30 sati stigao na sud helikopterom. Bio je odjeven u svijetlo smeđe odijelo, a ležao je na bolničkim krevetu i u kavezu mirno slušao presudu. Njegovo je zdravlje stalno bilo predmetom nagađanja, pa se govorilo da pati od srčanih problema i da boluje od karcinoma, no to je opovrglo ministarstvo zdravstva.

Suđenje je trajalo 10 mjeseci. Krajem veljače sud je saslušao zaključne riječi odvjetnika i njihovih branjenika u procesu protiv bivšeg egipatskog čelnika i drugih visokih dužnosnika. Mubarak je rekao da nema što dodati obrani koju je iznio njegov odvjetnik. 

Osim njega sudilo se i bivšem ministru unutarnjih poslova i još šestorici visokih dužnosnika policije. Svi su se izjasnili nevinima. Još se jednom pomagaču, tajkunu Husseinu Salemu, sudi u odsutnosti. Tužiteljstvo je za Mubaraka, Adlija i još četvero optuženih tražilo smrtnu kaznu.

Zaključnog dana suđenja Habib al-Adli je rekao da su ubijanja bila djelo stranih urotnika koji su s krovova pucali na prosvjednike kako bi izazvali sukob s policijom. Dodao je kako je njegova policija primjenjivala samo međunarodno prihvaćene metode u postupanju tijekom prosvjeda. 

Ova presuda dolazi u vrijeme velikih političkih tenzija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u kojima se za fotelju bore bivši Mubarakov premijer Ahmed Shafiq i kandidat Muslimanske braće Mohammed Morsi. 

- Nema pravde u Egiptu sve dok vlada isti režim. Ništa se nije promijenilo - komentirao je jedan od prosvjednika Ali el-Genadi, čiji je sin ubijen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...