To je to što me zanima!

Sud u Splitu: Suđenje kapetanu Draganu (61) počinje 20. rujna

Vasiljković je iz Australije izručen lani nakon 10 godina pravne bitke, a tereti ga se za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu
Vidi originalni članak

Dragan Vasiljković, poznatiji kao "kapetan Dragan" izajvio je u četvrtak na splitskom sudu da se ne osjeća krivim.
Na pripremnom ročištu optužba je predložila saslušavanje više od 50 svjedoka, a suđenje će početi 20. rujna ove godine.
Vasiljković je iz Australije izručen lani nakon 10 godina pravne bitke, a tereti ga se za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Domovinskom ratu.

Vasiljković se tereti da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to ga se tereti i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom kapetan Dragan izručen je Hrvatskoj početkom srpnja 2015.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • istrijana 15.07.2016.

    metak u celo po kratkom postupku

  • Galeb i ja 14.07.2016.

    Zasto mu sude, to kosta samo novaca,treba ga ubiti isto kao sto je i on ubijao.

  • UNPROFOR 14.07.2016.

    Ne razumijem zašto se ga ne tereti za teroristično djelovanje protiv RH. On kao stranac nikako nije mogao ni smio bez dozvole Australijskih vlasti , doći , da malo ratuje po Hrvatskoj na strani domaćih pobunjenika. On je jednostavno " pas rata " a GB ima po tom pitanju i sudsku praksu , jer je sudila svojim državljanima, koji su išli ratovati po Afrićkim zemljama !

Komentiraj...
Vidi sve komentare