To je to što me zanima!

Sudac Arlović preispituje sporni Milinovićev zakon

Novi ustavni sudac Mato Arlović najavio je kako će ići na to da se problem riješi što prije. Mesić i dalje smatra da se zakon kosi s ljudskim pravima
Vidi originalni članak

Novoizabrani ustavni sudac Mato Arlović, koji je u utorak prisegnuo na novoj dužnosti, na ovom će poslu najprije razmotriti ustavnost Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, što je zatražio predsjednik države.
- Ići ćemo na to da se taj problem što prije riješi, a u ime interesa građana - najavio je Arlović. Osim kritike zakona o umjetnoj oplodnji, Mesić je kritizirao i rad Ustavnog suda ističući da je zatrpan predmetima, od kojih 90 posto čine ustavne tužbe. Mora se raditi na efikasnosti Ustavnog suda povećanjem broja sudaca ili rješavanjem predmeta pred drugim sudbenim tijelima.

MESIĆ I DALJE SMATRA DA ZAKON KRŠI LJUDSKA PRAVA
- Ako se dvoje ljudi sretne na Autobusnom kolodvoru, zaljube se i nakon mjesec dana vjenčaju, oni mogu na umjetnu oplodnju. S druge strane, imate par koji ne želi formalizirati vezu, ali na umjetnu oplodnju moraju čekati tri godine - bio je slikovit predsjednik dodajući da to nije logika. Ministar zdravstva razgovarao je sa mnom i dao mi objašnjenje da je rok od tri godine za izvanbračne zajednice uzet iz dva druga zakona. No ja se neću predomisliti, a neka Ustavni sud to sad riješi - uporan je Mesić.
- Držim da ovaj zakon krši jednakost, a ja kao predsjednik trebam štititi jednakost građana, pa sam reagirao. Zato što je to bilo prvi put tijekom mojeg mandata, pa mogu reći da su na predaju zakona za ocjenu ustavnosti dosad reagirali drugi - odgovorio je predsjednik na upit novinara zašto je sad prvi put iskoristio svoje ovlasti da pošalje neki zakon na procjenu Ustavnom sudu.

RODE: VAŽNO JE DA SHVATE DA ZAKON ŠTETI ZDRAVLJU
- Očekivali smo podršku, ali nas je sve iznenadila brzina kojom se sve odvija. Važno nam je da predsjednik i novi ustavni sudac shvate da je najveći problem medicinski aspekt tog zakona, jer je vrlo štetan za ženino zdravlje - kazala je Ivana Zanze, čelnica Roda te dodala da su prije ženama oplođivali sve jajne stanice, a zametke su zamrzavali. Sada su ograničili broj na samo tri jajne stanice zbog čega će žene češće biti podvrgavane jakoj terapiji hormonima te vrlo bolnom vađenju jajnih stanica iz tijela.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mrvilim 21.07.2009.

    Pa bilo je i vrijeme da se netko pametan oglasi. G Mesiću trebali bi češče prigovarat na nerazumne zakone koje donoi hrpa kauboja koji baš i ne misle o posljedicama istih.

  • esna v 21.07.2009.

    neću komentirati zakon,već navodim samo jednu moguću situacijua to je: anonimni donator je možda vaš suprug,otac brat ,sin.......a vi to neznate?! Primateljica oplođene jajne stanice može biti vaša kćer,sestra......Tko garantira sigurnost......

  • user_38602 21.07.2009.

    i jos se onako cinicki smije.........kako mi to pici po zivcima!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare