To je to što me zanima!

Supruga sirijskog predsjednika, Asma Al-Asad ima rak dojke...

Asma Al-Asad (42) supruga Bašara je upoznala u Londonu. Ona je bila bankarica, a on okulist. Kada je Bašar preuzeo vlast od oca, par se vjenčao. Dobili su troje djece
Vidi originalni članak

Asma Al-Asad (42) supruga sirijskog predsjednika Bašara (52) ima rak dojke. Bild piše da Asma boluje od zloćudne bolesti koja je na vrijeme otkrivena. Već je krenula s kemoterapijama. Vlada je objavila fotografiju iz bolnice na kojoj suprug sjedi pored nje dok Asma prima kemoterapiju. Na internetu su se pojavili različiti komentari. Jedni Asmi žele brzi oporavak i da pobijedi bolest dok su drugi vrlo zlonamjerni.

O Bašaru baš kao i njegovoj supruzi mišljenja su podijeljena. Dok ga neki smatraju diktatorom i tiraninom koji ubija vlastiti narod, drugi ga vide kao osloboditelja i reformatora. Bašar i Asma su se upoznali u Londonu. Ona je bila bankarica, a Bašar okulist. Bašar je 2000. godine preuzeo vlast od svojeg oca te su se on i Asma vjenčali. U početku ih je zapad doživljavao kao moderne vladare željne promjena i bili su jedni je od najpopularnijih arapskih lidera.

No 2011. godine pojavili su se pobunjenici koji tvrde da žele slobodu i da se Bašarov režim sruši. Otada se u zemlji vode krvave bitke u koji su se umiješali i zapadnjaci, Rusi, Turska...

Uslijedilo je veliko iseljavanje ljudi, a pojavio se i ISIL. Dok neki analitičari u Bašaru vide tiranina koji krši ljudska prava, drugi smatraju da on suvereno upravlja svojom zemljom i da su svi prosvjedi protiv njega dio međunarodnih zavjera. Sirija tako doslovno ima dva lica. Dijelove zemlje u kojima su velika stradavanja i bijeda te onaj dio koji je pod Bašarovom kontrolom koji doslovno da rat i stradavanje nije niti osjetio. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • ĐorđePatković 09.08.2018.

    sigurno ulaze u historiju kao velikani borbe protiv modernog zla "zapadne koalicije" , sirijski rat je preokret i pandan staljingradskoj bitci u WWII

  • škver 09.08.2018.

    Karcinom nazivam" crnim vragom" i ne želim ga nikome. Patnja tih ljudi je neopisiva. Svijet bi više morao ulagati u istraživanju lijekova .

  • seperate_ways 09.08.2018.

    Podrška za brzi, ozdravljenjem pustinjskoj ruži, a novinara da podsjetim da su tek ove godine posljednja predgrađa glavnog grada Damaska oslobođena od Isila i braže im iz takozvane Slobodne sirijske vojske. Toliko o tome da dio Sirije pod kontrolom Vlade nije osjetio rat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare