To je to što me zanima!

Suze svetog Lovre: Kiša meteora obasut će nebo

Teleskop Spitzer našao dokaz o sudaru dvaju planeta veličine Marsa i Mjeseca prije nekoliko tisuća godina. U takvom sudaru nastao je Mjesec
Vidi originalni članak

Ako ne bude oblaka na noćnom nebu u srijedu u noći bit će vidljiva kiša meteora. Astronomi tu pojavu nazivaju meteorskom kišom Perzeida, a poznatija je kao suze sv. Lovre. Veličanstven prizor može se vidjeti u drugom tjednu osmog mjeseca, kada bude i po 60 meteora na nebu. Slična pojava bude i u prosincu, no suze sv.Lovre su popularnije jer je ljeti lakše provesti noć pod vedrim nebom.

PROBIJENI SU SATURNOVI PRSETNOVI
NASA je izvjestila u kako je nepoznati leteći objekt probio Saturnove prstene 11. lipnja i ostavio za sobom svjetlucavi trag ledenih kristala. NASA nagađa se da bi leteći objekt mogao biti neki manji meteor. Cijeli događaj zbio se tjednima prije Saturnovog ekvinocija koji se događa jednom u 15 godina. Saturnov ekvinocij bio je u utorak. Inače, Zemlja ima dva ekvinocija godišnje.

ZNASTVENICI OTKRILI SUDAR DVAJU PLANETA
NASA je objavila i to da je njihov teleskop Spitzer našao dokaz o sudaru dvaju planeta koji se dogodio prije nekoliko tisuća godina. U takvom je sudaru planeta veličine Marsa sa Zemljom prije 4.5 milijarde godina, nastao Mjesec. Znanstvenici su sretni što su uspjeli otkriti kozmički sudar jer tako nastaju planeti poput naše Zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare