To je to što me zanima!

Svaki Hrvat godišnje baci 71 kg hrane: 'Najviše bacaju samci, mladi i obitelji s malom djecom'

Najviše bacimo mesa, ribe i jaja, čak 16 posto. Potom voća i orašastih plodova - 15 posto, krumpira i ostalog povrća 14 posto, kruha i pekarskih proizvoda 12 posto
Vidi originalni članak

Rezultati prvog istraživanja navika naših kućanstva upućuju nas da postoji ogromni manevarski prostor za smanjenje količine otpada od hrane, istaknuo je jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić prilikom predstavljanja rezultata statističkog istraživanja o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj. 

A ono ukazuje koliko se sramotno neodgovorno odnosimo prema hrani. Godišnje je bacimo u količinama od 286.000 tona, što je 71 kila po stanovniku. Od toga kućanstva bace 216.345, dok poslovni sektori, ugostitelji objekti, trgovački lanci, 70.000 tona.

UDAR NA DŽEP Korona poskupila hranu do 50 posto: Rasle cijene mlijeka, ulja, a čeka nas još poskupljenja

- Ukupno jestivog djela otpada od hrane je 106.000 tona. To je onaj otpad koji je zaista izbježan i možemo ga izbjeći pametnim planiranjem. Slikovito prikazano, to je 4440 šlepera odbačene jestive hrane. Dnevno bi to bilo 363.000 štruca kruha - kaže Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, koje je u suradnji s agencijom Ipsos plus i provelo ovo istraživanje.

U prosjeku tjedno bacimo 2,8 kilograma hrane. Najviše mesa, ribe i jaja, čak 16 posto. Potom voća i orašastih plodova - 15 posto, krumpira i ostalog povrća 14 posto, kruha i pekarskih proizvoda 12 posto. Po regijama, najviše bacaju u sjevernom Primorju, malo više od 61 kilogram godišnje po kućanstvu, te Dalmacije 57 kilograma. A prosjek Hrvatske je 56,3 kilograma.

- U kontinentalnim županijama je prosjek 52 kilograma. Utvrdili smo da stanovnici Primorja puno rjeđe od onih kontinentalne Hrvatske upotrebljavaju pripremljenu hranu ponovno za drugi obrok i da odmah po isteku roka proizvod bacaju bez ikakve provjere mirisa i okusa da li je on još uvijek ispravan - navodi Duplić i dodaje kako ona kućanstva koja imaju okućnicu, kao i kućne ljubimce te domaće životinje, posebno u ruralnim sredinama generiraju znatno manje količine otpada od hrane.

PROMO Blagdansko prejedanje: uzroci i posljedice

Da su ljudi svjesni da kada bacaju hranu ustvari bacaju svoj novac, ističe Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača, manje bi je i bacali.

- Naš mentalitet je općenito da pripremamo hrane više nego je potrebno - kaže dodajući kako ju najviše bacaju samci, mladi i obitelji s malom djecom.

- Još, primjerice voće i povrće, kupujemo na kile, umjesto da uzmemo po par komada pa ponovno odemo u nabavku kad pojedemo. Odlazimo u neplaniranu kupovinu i tako nastaju viškovi, a samci, posebno u urbanim sredinama, nemaju s kime podijeliti - kaže.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • kadćekraj 05.01.2022.

    Vidi se tko ima najviše para za bacanje. Da restorani nisu preskupi upravo bi samci i ostali navedeni bili češći gosti pa ne bi bilo bacanja hrane.

  • uwaga 04.01.2022.

    Kad bi svi imali krmače manje bi bacali

  • IvicaStimac 04.01.2022.

    Kao samac do u gram znam koliko mi hrane treba, no kad nisam sam tada ne mogu znati koliko će biti pojedeno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare