To je to što me zanima!

'Sve je bilo crno, naprtnjače su bile opožarene, a kacige manje'

Danas je na sudu u Zadru svjedočio Stanislav Peruško (70), inače sudski vještak. Međutim, sud je njegovo svjedočenje kao vještaka obio te je on danas bio 'običan' svjedok
Vidi originalni članak

Kanistar od 20 litara bio je napuknut, a napuknut je bio i njegov plastični čep, što znači da je još bio zatvoren u požaru. Zatim je došlo do napuhavanja kanistra, izgaranje čepa i istjecanje benzina nakon čega su se zapalile benzinske pare. Nakon požara u kanistru je pronađena određena količina benzina. Uokolo je sve bilo zacrnjeno, boje čađe.

Naprtnjače su bile opožarene na različite načine, a vidio sam i plastične boce vode koje su ostale cijele. Kacige su bile neznatno opožarene, a viziri su se mogli dizati i spuštati. Vatrogasna patka bila je izrazito tehnički oštećena. Pronašao sam devet mobitela. Svi su bili tehnički oštećeni, a pet ih se moglo staviti u funkciju, kasnije na vještačenju u centru Ivan Vučetić, svjedočio je tako vještak Stanislav Peruško (70) te dodao da su vatrogasci na Kornatu imali jednu tetra radio stanicu za komunikaciju sa centralom i nekoliko simplex 7 stanica za međusobnu komunikaciju. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

SUĐENJE ZA KORNATE Otac je nazvao Marka, ali on se nije javljao. Znao je da je mrtav

Peruškovo svjedočenje na suđenju Draženu Slavici za kornatsku tragediju iz 2007. godine u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, sud nije prihvatio kao vještvo jer su vještaci imali nalog policije, a ne suda.

Isto je napravio i s iskazom vještakinja Veronike Marinović (51) i Sanjice Bušić (48) koje su vještačile izgorenu odjeću poginulih vatrogasaca.

Sudac Boris Radman dozvolio je vještacima s instituta Ruđer Bošković da prisustvuju ispitivanju kolega pa čak i da im postavljaju pitanja. Oni su dio tima koji je obavio dodatno vještačenje.

Vještake će unakrsno ispitivati sredinom travnja kako bi se napokon saznalo kako su poginuli kornatski vatrogasci.

 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 31.03.2018.

    Prvo postoji preživjeli koji zna sve, ali je lova odradila svoje. Drugo, tko je god vidio te otoke i tip raslinja koje gori i kako to gori jasno mu je da su eruptivni požari i sl gluposti prodaja magle neupućenoj javnosti. Treće, spaljivani su dijelovi tijela ili opreme na način da su sagorjevanja bila razarajuća dok centimetar dva dalje nije bilo štete, znači goreno je po agensu ili tvari koja je potakla visoku temp. Slavica je žrtveno janje za satisfakciju obiteljima i micanje fokusa sa prave istine koja očito nesmije van.

  • intellectus 30.03.2018.

    Oh Bože kako je ovo žalosno, prije svega tih mladih ljudi, a danas i ovom najmanje krivom, najvjerojatnije nedužnom čovjeku, prave probleme. Netko napisa da se treba pozvati mesića na optuženičku klupu, taj je vjerojatno dobro upućen u taj probem. Pitam se ZAŠTO ne pozovu tog lika i zašto ga ne ispitaju.....on je bio vrhovni zapovjednik HV, a tamo je uistinu bilo sr......

  • MINISTAR_3 30.03.2018.

    Jel ima apsurdnije države i goreg sudstva od našeg

Komentiraj...
Vidi sve komentare