To je to što me zanima!

Šveđani priznali religiju za koju je kopiranje podataka sveto

Švedska ima novu religiju. Vlasti su priznale Kopimističku crkvu za koju je dijeljenje letaka preko interneta sveti čin, a kopiranje je sakrament. Sada ima 3000 članova
Vidi originalni članak

Švedske vlasti i službeno su priznale Kopimističku crkvu kao religijsku organizaciju. Osnovao ju je 19-godišnji student filozofije Isak Gerson 2010.godine, a zahtjev za priznavanjem podnosio je tri puta.

Crkvi kojoj su prečaci CTRL+C i CTRL+V (prečaci za kopiranje i lijepljenje) sveti simboli, dijeljenje datoteka preko interneta je sveti čin. Tvrde da ne promoviraju izravno piratstvo, nego se fokusiraju na otvorenu distribuciju znanja za sve.

Za Kopističku crkvu informacija je sveta, a kopiranje je sakrament. Informacija je vrijedna sama po sebi i po tome što sadrži, a ta vrijednost umnožava se kopiranjem zbog čega je kopiranje središnja stvar za organizaciju i njene članove, objasnio je osnivač Gerson. Priznanje religije od strane države smatraju velikim korakom naprijed prema danu kada će od svoje religije moći živjeti bez straha od progona, piše BBC.

Članstvo crkve se tijekom druge polovice prošle godine utrostručilo pa tako sada broji 3000 sljedbenika.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Markoviču Jedi Govna 07.01.2012.

    Jadno

  • user_60176 06.01.2012.

    Ja vjerujem u bolje sutra, i želim osnovati religiju "Vjerujemo u Bolje Sutra!". Zna li netko kako da osnujem tu religiju i ima li možda mogućih sljedbenika? :)

  • xyzxyz 06.01.2012.

    Jednom je Einstein izjavio: "Ljudska glupost i svemir su beskonačni. Za ovo drugo nisam siguran." Ovdje se ne zna tko je gluplji, onaj tko je odlučio ovo proglastiti "religijom" ili onaj tko im je to dopustio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare