To je to što me zanima!

Švedska: Djevojci (19) lice otpalo pa joj opet naraslo

Eva je uzimala paracetamol zbog prehlade. Koža joj se gulila, ispali su joj pramenovi kose. Nakon brojnih tretmana Evino lice se potpuno oporavilo
Vidi originalni članak

Šveđanka Eva Uhlin (19) je imala alergijsku reakciju na paracetamol. Po licu je dobila plikove, opekline i kraste. Počela joj se guliti i koža. Takva se reakcija javlja kod jednog od milijun ljudi. No Eva je išla na razne tretmane i njezino se lice potpuno oporavilo. Sada više na licu nema znakova alergije, a liječnici kažu da je takav oporavak pravo čudo.
Eva je uzimala paracetamol s 15 godina zbog prehlade i groznice. Ubrzo je dobila plikove i opekline, a koža joj se gulila s lica, prsa, ruku, leđa i trbuha. Liječnici su joj dali morfij i umirujuće masti za lice i tijelo. To joj nije pomoglo i ispali su joj nokti i trepavice te pramenovi kose.
- Bila sam u šoku, osjećala sam se kao u kakvom horor-filmu - priča Eva. Dodaje da je paracetamol pila i prije, ali da nikada nije imala takve reakcije.
- Kad sam se pogledala u ogledalo, prestrašila sam se. Nije mi bilo lako takva izaći na ulicu - kaže Eva. Četiri godine je išla na razne tretmane i na kraju se oporavila.
- Ova se bolest javlja kod jednog od milijun ljudi, a 40 posto pacijenata koji obole od ove bolesti ne prežive - rekao je liječnik Folke Sjvberg koji je liječio Evu.



U HRVATSKOJ SE LIJEČILO DESETAK TAKVIH PACIJENATA I SVI SU ŽIVI
Smrtnost od toksične epidermalne nekrolize (TEN), odnosno reakcije na lijekove, najčešće one protiv povišene temperature i epilepsije, može biti i do 70 posto, kaže dječji kirurg prim. dr. Antun Kljenak. Promjene na koži kod takvih pacijenata vrlo su slične promjenama koje se vide kod dubokih opeklina. Promjene na koži, kaže dr. Kljenak, najveće su u usnoj šupljini te oko očiju, a moguće su i oko genitalnog trakta te u sluznici crijeva i dišnog sustava. Velika je opasnost od dehidracije i superinfekcije. Oči su vrlo često zahvaćene i mora ih se intenzivno liječiti kako ne bi bilo trajnih posljedica. Liječenje TEN-a je dugotrajno uz brojne lijekove. Pacijenti mogu imati problema s vidom, suhe oči, ožiljke, deformaciju noktiju, depigmentaciju... U Hrvatskoj se, kaže dr. Kljenak, liječilo desetak takvih pacijenata i svi su se u potpunosti oporavili.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Johnee 13.01.2010.

    Majke vam ga, trebalo bi vas tužit zbog dezinformacija. Kažete lice joj otpalo kad ono otpadala joj koža s lica pa stvarno ste kreteni na zapadu tuže zbog ovakvih sranja i to zovu "technicality" i kupe masu lovu za to.

  • user_43675 13.01.2010.

    Baš je lijepa ova Eva!

  • sweety20 13.01.2010.

    hvala bogu da joj je bolje,jer stvarno je ljepa......:-))

Komentiraj...
Vidi sve komentare