To je to što me zanima!

Švedski ministar: Zemlja je ispunila sve turske zahtjeve za pristupanje NATO savezu

Švedska se prijavila za članstvo u NATO savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, no njeno članstvo još uvijek nisu ratificirale Turska i Mađarska
Vidi originalni članak

Švedska je ispunila sve uvjete za pristupanje NATO savezu koje je postavila Turska, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom u utorak.

Billstrom je na tiskovnoj konferenciji s britanskim kolegom Jamesom Cleverlyjem rekao da je implementacijom novog zakona o terorizmu Švedska ispunila konačni zahtjev za pristupanje savezu, prema trilateralnom dogovoru između Helsinkija, Stockholma i Ankare.

CILJ JE NAPREDAK U PREGOVORIMA Stoltenberg: Predstavnici Švedske i Turske sastat će se uoči samita NATO saveza

- Novi zakon je nedavno stupio na snagu u Švedskoj, prema kojem je nezakonito sudjelovati u terorističkoj organizaciji na bilo koji način. Time smo ispoštovali zadnji dio našeg sporazuma- kazao je Billstrom.

Švedska se prijavila za članstvo u NATO savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, no njeno članstvo još uvijek nisu ratificirale Turska i Mađarska.

NAORUŽALI SE DO ZUBA Dok je Vučić naoružavao Srbiju, Erdogan je Kosovu dao dronove, oklopna vozila i 'razarač' Alkar

Velika Britanija će nastaviti zagovarati brzo zaključenje švedskog pristupanja u NATO, rekao je Cleverly na tiskovnoj konferenciji tijekom svog posjeta Švedskoj.

- Švedska mora i pridružit će se NATO-u i to bi trebala učiniti što je brže moguće- kazao je Cleverly.

'UKRAJINU TREBA OJAČATI VOJNO' Scholz poručio: Turska treba pustiti Švedsku u NATO, dok Ukrajina mora čekati kraj rata...

Cleverly je na pitanje novinara je li Velika Britanija o svojoj poziciji razgovarala s Turskom odgovorio da je komunicirao sa svojim turskim kolegom i razjasnio britansko gledište.

- U interesu je Turske da Švedska postane članica saveza i da to učini brzo- dodao je.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • dancuo 27.06.2023.

    E, moja Švedska, ako sad ne uđete u NATO ja ne znam kako ćete preživjeti. Uopće je ludnica da ste dosad bili van NATO. Apsolutni nepotrebni rizik. Još je ABBA trebala pjevati o tome da idete u NATO. Pa kud, pobogu, bez Amerike u današnja vremena?

Komentiraj...
Vidi sve komentare