To je to što me zanima!

Sveučilište u Zagrebu Poreznoj duguje 9,8 milijuna kuna. Htjeli su im pokrenuti i ovrhu

Porezna je 9. srpnja poslala opomenu da podmire 9.848.703,29 kuna ili će pokrenuti ovrhu. No, Sveučilište je potpisalo sporazum kojim bi podmirili dug u ratama dok se ne riješi spor na Ustavnom sudu
Vidi originalni članak

Porezna uprava kreće u naplatu gotovo 10 milijuna poreznog duga od Sveučilišta u Zagrebu, objavio je Telegram, a prorektor za poslovanje, Tonći Lazibat, potvrdio je kako je Sveučilište potpisalo sporazum o izvršenju rješenja.

Na taj način pokreću postupak potpisivanja Upravnog ugovora kojim bi dug podmirili u ratama dok se ne riješi spor koji vode na Ustavnom sudu. Naime, Porezna im je 9. srpnja poslala opomenu da podmire 9.848.703,29 kuna ili će pokrenuti ovrhu.

Dug je navodno nastao zbog spornog obračuna poreza i prireza na dohodak na autorske ugovore. Lazibat je rekao da predmet datira još iz vremena rektora Bjeliša, a oko predmeta traje spor koji je na Ustanvom sudu. Naime, rješenja datiraju još iz 2019. i 2018. godine, a lani je Sveučilište dobilo spor kojim su poništena rješenja, no Visoki upravni sud ove godine poništava raniju presudu, a Sveučilište u srpnju podnosi ustavnu tužbu. 

- Sveučilište u Zagrebu ne spori da je naplata poreza javni interes, međutim, ističe kako se u konkretnom slučaju takvom interesu suprotstavlja još jedan, podjednako važan javni interes, koji se štiti čak i ranije navedenim odredbama Ustava Republike Hrvatske, odnosno interes omogućavanja neprekidnog pružanja usluge visokoškolskog obrazovanja - poručili su Poreznoj sa Sveučilišta. Do ovrhe još nije došlo, a iz Porezne su rekli da provode 'postupke koji za svrhu imaju reguliranje porezno-dužničkog odnosa'.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • kicami 25.08.2021.

    Ukoliko se radi o poreznom dugu ,dali promaju covid-potporu !?

  • POTPEC 25.08.2021.

    Di god je kradezeovac na vrhu ta ustanova, poduče i bilo šta drugo sve se raspada. Nije uzalud ona uzrečica "Di HDZovac ugazi tu trava ne raste"""

  • jo2hn8ny 25.08.2021.

    Od kada to Masonerija ne para za podmiriti dugovanje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare