To je to što me zanima!

Svi sveti: Danas se prisjećamo onih koji više nisu među nama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u Crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a mise su se služile i u drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama...
Vidi originalni članak

Na Svi svete i Dušni dan građani se sjećaju svojih najmilijih koji više nisu među nama. Blagdan Svih svetih obilježit će se u crkvama misnim slavljima. Kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje u Crkvi Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju, a mise su se služile u i drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Spomen na svete mučenike u kršćanskoj se tradiciji slavi od IV. stoljeća, no tek je 835. papa Grgur IV. odredio da se u cijeloj Crkvi svetkovina Svih svetih slavi 1. studenoga.

Na svetkovinu Svi svetih splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u 14.30 sati na splitskom groblju Lovrinac, a potom je kod središnjega križa izmolio blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve. Javni prijevoznik Promet je uveo besplatne linije od HNK do Lovrinca, a splitski taksisti su smanjili za 25 posto cijenu prijevoza ka gradskom groblju.

Zbog velike posjećenosti groblja, na svetkovinu Svih svetih promet će biti posebno reguliran. Na zagrebačka groblja Mirogoj i Miroševac moglo se stići autobusima ZET-a, jer je većina prilaznih cesta bila zatvorena za osobna vozila.  Privremenu regulaciju prometa možete vidjeti OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • fever2 01.11.2010.

    danas je DAN SVIH SVETIH, a sutra je DAN MRTVIH. Nije bitno tko se čega kada prisjeća i zašto, bitno je što koji blagdan predstavlja, a dan svih svetaca ne predstavlja mrtve!

  • propala mladost 01.11.2010.

    mogli ste i droge gradove uvrstiti malo..kada vec imate dopisnistva..

  • PUNISHER1007_1 01.11.2010.

    abigshitislightonmydick sutra je dušni dan, tako mi to zovemo .A ako se ti danas želiš prisječati raznolikikih svetaca ,samo izvoli. Mislim da če se ipak hrpa ljudi prisječati svojih pokojnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare