To je to što me zanima!

Švicarski predsjednik osudio 'ratno ludilo': Odbija slanje švicarskog oružja u Ukrajinu

Švicarska, koja nije članica EU-a, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje
Vidi originalni članak

Švicarski predsjednik Alain Berset, privržen neutralnosti svoje zemlje i veliki protivnik slanja oružja Ukrajini, osudio je "ratno ludilo", doznaje se njegovog intervjua za nedjeljno izdanje lista Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

ANALIZA VOJNOG EKSPERTA Kako je Rusija uhvatila Srbiju u dostavi projektila Ukrajini?

- Osjećam to ratno ludilo u nekim krugovima. I vrlo sam zabrinut zbog toga jer taj osjećaj počiva na kratkoročnoj viziji- rekao je Berset, dodavši da "se švicarsko oružje ne treba koristiti u ratovima".

Socijaldemokratski predsjednik iz kantona Fribourg je istaknuo da je stajalište Saveznog vijeća po tom pitanju vrlo jasno.

- Razumijem i poštujem činjenicu da druge zemlje imaju drugačije stajalište, no treba se poštivati i švicarsko stajalište- rekao je šef države.

RUSI TRPE VELIKE GUBITKE Britanski obavještajci: Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

- Reći jednostavno da je sada situacija drugačija i da Švicarska mora sve promijeniti ne obazirući se na svoje pravne temelje, to nije moguće- odlučno je rekao predsjednik.

Naime, rasprava o neutralnosti Švicarske traje od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine.

Švicarska, koja nije članica EU-a, uvela je sve sankcije europskog bloka protiv Moskve, ocijenivši da su kompatibilne s neutralnošću zemlje, no Bern odbija zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da im se dopusti preusmjeravanje uvezenog švicarskog oružja i streljiva prema Ukrajini.

IZ MINUTE U MINUTU Ruske majke poručile Putinu: 'Ne šalji nam sinove na klanje'. Stotine ubijenih u Bahmutu

Više je inicijativa stavljeno pred parlament da ublaži ta pravila, no proći će mjeseci prije nego se donese neka odluka.

Tijekom posjete UN-u, Berset je rekao da "nije trenutak za promjene i ne možemo raditi iznimke", braneći tradicionalno "mudro i odmjereno" stajalište svoje zemlje.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • sinusabudimir 25.04.2023.

    Konačno neko pametan !

  • Cukunio 13.03.2023.

    Tako je i Englesku i Francusku zahvatilo ratno ludilo kad je Hitler napao Poljsku...

  • Aurora2 13.03.2023.

    Vaš franak je toliko jak da neće ni radijaciju propustiti ,ako do nje dođe ,a to što će  te  vi biti neutralni malom podlom strašno puno znači ,kao i  samostalnost Ukrajine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare