News

Komentari 10

Britanski obavještajci: Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

Britanski obavještajci: Moskva štiti najbogatije članove društva od posljedica rata u Ukrajini

Posljedice invazije drastično se razlikuju diljem ruskih pokrajina. U odnosu na broj stanovnika, najbogatiji gradovi Moskva i Sankt Petersburg su relativno netaknuti. To osobito važi za elitne obitelji u zemlji

Rusko vodstvo uvelike štiti najbogatije članove društva i stanovnike većih gradova od posljedica invazije na Ukrajinu, prema analizi britanskog ministarstva obrane objavljenoj u nedjelju.

- Dok Rusija nastavlja trpjeti izuzetno visoke gubitke, posljedice invazije drastično se razlikuju diljem ruskih pokrajina.. U odnosu na broj stanovnika, najbogatiji gradovi Moskva i Sankt Petersburg su relativno netaknuti. To osobito važi za elitne obitelji u zemlji - napisali su analitičari. Smrtnost je u mnogim istočnim pokrajinama 30 puta veća nego u Moskvi, stoji u nedjeljnoj analizi.

- U nekim mjestima, nacionalne manjine trpe najveće gubitke; u Astrahanu se otprilike 75 posto žrtava odnosi na manjinsko kazaško i tatarsko stanovništvo - objavilo je ministarstvo.

Dok rusko ministarstvo obrane nastoji nešto poduzeti glede kroničnog nedostatka vojnog osoblja, zaštita bolje stojećih i utjecajnijih dijelova ruskog društva će vrlo vjerojatno" biti uzeta u obzir. Grijanje i električna energija u međuvremenu ponovno funkcioniraju u Kijevu nakon ruskog napada većim brojem nadzvučnih raketa Kinžal (Bodež), objavile su vlasti u nedjelju.

- Električna energija i voda opet teku u svim dijelovima grada. Gradska infrastruktura funkcionira normalno - rekla je vojna uprava.

Gradonačelnik Vitalij Kličko je ranije rekao da su sustavi grijanja u potpunosti obnovljeni.

Kinžal je ruski nadzvučni balistički projektil koji se lansira iz zraka, sposoban nositi nuklearne, ali i konvencionalne bojeve glave kakve su korištene u napadu na Kijev.  Domet mu navodno iznosi 3000 kilometara.

Najčitaniji članci