To je to što me zanima!

Svijet vide "istim" očima: Blizanke spojene mozgom

Djevojčice (3) iz Vancouvera jedine su sijamske blizanke na svijetu koje su spojene mozgom. Ne mogu ih razdvojiti, a naučile su se kretati skupa
Vidi originalni članak

Tatiana i Krista Hogan jedine su sijamske blizanke na svijetu koje 'dijele' mozak i zato ih ne mogu ih razdvojiti. Njihovi roditelji rekli su kako su curice razvile posebne sposobnosti zahvaljujući ostalim dijelovima tijela kojima reagiraju neovisno jedna o drugoj. Trogodišnje curice se ne mogu uvijek 'dogovoriti' kuda će hodati, ali naučile su se jako dobro kretati skupa. Svi koji ih poznaju rekli su kako su curice uvijek vedre i nasmijane, a njihova sreća je zarazna. Blizanke žive u Vancouveru. Zadivile su medicinu.
- Prema trenutnim informacijama, Tatiana i Krista jedine su sijamske blizanke na svijetu koje imaju neurološku povezanost jedna s drugom. Povezane su talamusom, sivom masom mozga - rekao je dr. Doug Cochrane, neurolog blizanki. Djevojčice imaju posebnu 'sposobnost' da vide svijet jedna drugoj kroz oči. Liječnici su majci Feliciji prije poroda rekli kako nosi sijamske blizanke koje su spojene mozgom te ne znaju hoće li djeca preživjeti. Tatiana je manja blizanka, ali ima veće srce te zato može više krvi ispumpavati u njihov mozak, piše Daily Mail. Njihova majka je rekla kako se cijele dane brine za curice te ne misli toliko o budućnosti. Dodala je kako su spremni na sve, a zbog komplikacija s mozgom blizanke su već bile na nekoliko operacija.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • marijamarijic 19.06.2010.

    Stvarno si prekrasne - bilo bi glupo da tvrdim da slika nije pomalo zastrašujuća, ali s druge strane one su zaista jedinstvene. Obično je kod ljudi koji su rođeni s nekom manom, tj. svojim izgledom ne pripadaju društvu koje je bez mana imaju neki poseban talent. Stoga se zaista ne treba bojati niti izrugivati nikome jer je lako moguće da su te curice inteligentnije od svih nas skupa samnom :)

  • uNkNoWnGuY89 19.06.2010.

    @firefly, otkuda ti to da je poremecaj uzrokovan umjetnom oplodnjom...?? Ja u ovom clanku nisam rijeci o tome vidio...

  • DR agan 19.06.2010.

    A neki tuku svoju djecu jer su došla zaprljana iz parka,prolila sok po novom stolnjaku ili nisu vratila igračku na policu.Takvi su jadni .

Komentiraj...
Vidi sve komentare