To je to što me zanima!

Svjedok nesreće u Rudinama: Krov vlaka dodirivao je stijene

Žarko Rogan (72) svjedočio je stravičnoj nesreći u kojoj je izgubio suprugu. Rekao je da se vlak čudno ponašao u nagibima, a sumnja da kočnice nisu bile ispravne
Vidi originalni članak

U nastavku suđenja za željezničku nesreću u Rudinama, na splitskom Županijskom sudu svjedočio je Žarko Rogan (72), kojem je supruga tada poginula, a dvije unučice lakše su se ozlijedile jer ih je zaštitio svojim tijelom. On je sa ženom i unučicama tog kobnog 24. srpnja 2009. putovao iz Zagreba u Split. Žarko je cijeli svoj radni vijek proveo u Njemačkoj gdje je radio na kočionim sustavima raznih vozila od auta do vlaka i aviona. 

- Kad smo prošli Gračac više se nije čula škripa kočnica. Kad vlak koči kočnice moraju škripati, a to se uopće nije čulo. Primijetio sam i da strojovođa često korist takozvani "retarder", drugi način kočenja. U Kninu sam primijetio da je vlak stao dosta dalje nego što je trebao, odnosno da se nije zaustavio gdje je trebao. Ženi sam tad rekao: Nećemo živi stići do Splita - prisjetio se Rogan putovanja.

Vlak je prema njegovim riječima nastavio voziti normalno, ali samo do Miljevačkog platoa, gdje je vozio po ravnici:

- Kad smo se počeli spuštati prema Perkoviću vlak je vozio prebrzo, a u nagibima bi krov dodirivao stijene pored pruge. Po vlaku su letjele čaše i razni predmeti, u nekim trenucima imao sam osjećaj da lebdimo. Ipak smo stigli do Perkovića, a jednom mladom paru koji se tamo iskrcao rekao sam da su pravi srećkovići - ispričao je Rogan.

Prava katastrofa tek je slijedila, a putnici su bili sleđeni od straha:

- U jednom trenutku upitao sam konduktera zašto strojovođa vozi tako suludo. Uskoro smo dodatno ubrzali i krovom vlaka udarali u stijene. Legao sam na unuke i čvrsto ih obuhvatio rukama, dok je supruga ostala nešto dalje. Kad smo izletjeli s tračnica nastao je kaos. Ljudi su vrištali, bilo je krvi na sve strane, a osjetio se i miris nafte. Brzo sam s unukama izašao iz vlaka, a mojoj supruzi nije bilo spasa - grcajući u suzama ispričao je Rogan.

Još je dodao kako je kao kršćanin optuženima sve oprostio, ali i dodao da ne može shvatiti neodgovornost za tuđe živote. Pred sudom se još pojavilo troje oštećenika koji su izgubili članove obitelji u nesreći, a saslušavanje svjedoka nastavlja se u srijedu. 

Podsjetimo, u optužnici se za općeopasnu radnju sa smrtnom posljedicom terete bivši direktor poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, Jozo Bazina koji je bio savjetnik u toj tvrtki, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, Drago Rogulja te vatrogasac Branko Tišljar. U tragičnoj nesreći poginulo je šestero ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Soap 02.03.2011.

    Europa, pa nebi nastavio da je MOGAO STATI. Pa gledaj šta ću ti reci poznajem X osobu iz Splita (Ž.Sud) koji je rekao da se izjave strojovodje i ispitanih vatrogasaca NE SLAZU. i da je jedna osoba od njih uhvaćen u laži. I Jerko, ne pametujem, ja dajem provjerene informacije za razliku od nekih. Možeš mi se obratiti ako te šta zanima. I da Europa, još jedna sitnica, da su ti vatrogasci iskocili zato sto ga nisu mogli zaustaviti- kakve bi oni ozlijede imali po tijelu pri skoku s lokomotive pri 83 km/h koliko su naveli??? Ozlijede bi bile pogibeljne. Zato decki, INFORMACIJE VAM NE VALJAJU

  • IvicaŠčuric 02.03.2011.

    ma dajte sta trabunjate pa ovaj svjedok nema pojma o cem prica kocnice tebaju skripati pa kaj njemu na autu skripe diskovi vlak ima disk kocnice ima retarder kao autobus koji se koristi na dugim nizbrdicama a cuj tek gluposti vlak je udaro u stijene prije perkovica boze moj pa to je tolka glupost da ni djeca u vrticu nebi to rekli a za informaciju oni koji neznaju da kad strojovoda napusti upravljacnicu vlak sam koci jer ima budnik koji ako se ne posluzuje stalno on automatski koci vlak sa brzim kocenjm boze dragi svakakovih strucnjaka i jos jednom kocnice su trebale skripai hahahahahh pravi strucnjak mozda je strojovoda u zagrebu prije puta nasprico wd 40 da mu ne skripi cijelim putem a za informaciju ja taj vlak vozim od prvog dana kad je dosao a ako ko sta zeli znat o vlaku slobodno se obratite

  • hercegovka20 01.03.2011.

    Stvarno tuzna prica....R.I.P... kad je imao takav osjecaj mogao je mozda sici prije odredista...al tesko je u tom trenutku reagirati ispravno....

Komentiraj...
Vidi sve komentare