To je to što me zanima!

Svjetska banka Hrvatskoj: Ne znate raditi i uništavate dobre

Ukupna produktivnost tvrtki u Hrvatskoj pala je u posljednje četiri godine 2,88 posto - više tvrtki izlazi nego što ih ulazi na tržište. Najbolje se drže izvoznici
Vidi originalni članak

Produktivna tvrtka je ona koja koristi suvremenu tehnologiju u svojoj proizvodnji. Produktivna je isto tako ona koja ima dovoljno osposobljenih zaposlenika koji tu tehnologiju znaju koristiti i ona koja ima dovoljno veliko tržište na kojem može ostvariti sve koristi, tj. pozitivne učinke velike količine proizvodnje.

Laička je to definicija jednog od najkompleksnijih dijelova ekonomije, ali u konačnici za sve nas su važni samo - rezultati. Za Hrvatsku, čini se, opet prebolna točka. Stručnjaci iz Svjetske banke i s Ekonomskog instituta u Zagrebu istraživali su produktivnost tvrtki u Hrvatskoj i njihovu konkurentnost u analizi Stylized facts on productivity growth: evidence from firm-level data in Croatia.

Istraživali su 1419 poduzeća, među kojima su i državna i privatna, iz različitih dijelova zemlje (jadranska i kontinentalna Hrvatska), i to u dvije ključne godine. U 2008. godini koja je prekretnica - početak svjetske gospodarske krize te četiri godine poslije, 2012. Također, usporedili su to s produktivnošću tvrtki u drugim europskim zemljama, preko istraživanja koje je prije provela Svjetska banka. Sumirano, zaključci izgledaju prilično porazno: Ukupna produktivnost u 2008. i 2012. u tvrtkama koje su uzeli za uzorak pala je za čak 2,88 posto.

- Tvrtke su lošije koristile raspoložive resurse (radnike i kapital) ili su imale manje dostupnih resursa - objašnjavaju nam autori. Poraz je posebno izražen u državnim poduzećima.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 58

  • stremiti 14.09.2014.

    Našim nesposobnim političarima je jednostavnije rasprodati firmu i placeve strpati novac u razne džepove nego raditi i čekati da se nešto zaradi. Svjetskoj banci smo odgovarali dok smo dizali kredite i mogli vraćati ali sada kada više ne možemo vraćati odjednom vide u čemu je problem. I oni se s nama nasukali, mi smo to znali smo oni nisu.

  • stremiti 14.09.2014.

    Konačno i Svjetskoj banci došlo iz riti u glavu u čemu je naš problem.

  • zgubidan30 14.09.2014.

    Jospović kaže da vlada radi dobar posao,gdje je njegov komentar na ovaj izvještaj?

Komentiraj...
Vidi sve komentare